Zdrav zajtrl_1_web

 

Pravijo, da se po jutru dan pozna. Jaz bi k temu dodala še, da se tudi po zajtrku dan pozna. Tudi naši pradedki so vedeli, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Saj poznate tisti rek – zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač, ne? Jaz sicer za zajtrk največkrat jem samo sadje, a opažam, da sem potem kmalu spet lačna. Kadar pa si privoščim kaj konkretnejšega, polnovrednega, takrat čutim energijo še dolgo po tem, ko je zajtrk že za mano. Kot na primer takle zajtrk, v katerega poleg sadja vključim še doma pripravljene hrustljave müslije – granolo z zdravim kozjim jogurtom.

Posebna lastnost kozjega mleka je, da je lahko prebavljivo, in enako velja za izdelke iz kozjega mleka, kot sta kozji jogurt in kozji sir. Človek ga prebavi že v 40 minutah, kravje šele v dveh urah in pol. Maščobne kapljice kozjega mleka so izredno drobne, le dva do 3 mikrone v premeru, medtem ko so maščobne kapljice kravjega mleka desetkrat tolikšne. Poleg tega so aminokisline (gradniki beljakovin) in maščobne kisline (gradniki maščob) v zelo prebavljivih oblikah in ne obremenjujejo prebave. Zato so kozje mleko in kozji mlečni izdelki priporočljivi prav vsem, od otrok do odraslih, ki imajo težave z želodcem in črevesjem. Kozje mleko ima naravne zaščitne snovi proti staranju in je zelo podobno materinemu mleku. Kozje mleko in izdelki iz njega že dolgo slovijo po svojih zdravilnih učinkih. Delovali naj bi antikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko, kozja sirotka pa povrhu razstruplja organizem in krepi imunski sistem.

Ovseni kosmiči v kombinaciji z oreščki pa skupaj z beljakovinami iz kozjega jogurta nudijo uravnotežen, polnovreden jutranji obrok, ki vas bo napolnil z energijo za ves dan. Pa še tako zelo okusen je tak zajtrk.

 

SESTAVINE:

  • 200 g drobnih ovsenih kosmičev
  • 80 g masla
  • 2 žlici medu
  • pol žličke cimeta
  • 2 pesti orehov
  • pest bučnih semen
  • 2 pesti mandljev
  • kozji jogurt
PRIPRAVA:

Maslo stopimo in vanj umešamo med. Masleno medeno mešanico prelijemo čez ovsene kosmiče, potresemo s cimetom in vse skupaj dobro premešamo. Ovsene kosmiče razprostremo po pekaču, pogrnjenem s peki papirjem in pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija približno 15 do 20 minut. Prav tako v pečici popečemo oreščke in bučna semena. Tu lahko seveda poljubno izbirate med različnimi vrstami oreščkov. Ovsene kosmiče premešamo z oreščki in semeni ter vse skupaj ohladimo. Okusno granolo jemo skupaj z jogurtom, po želji pa tudi z mlekom. V granolo paše tudi suho ali pa sveže sadje. Najboljše pri tem je, da lahko sestavine poljubno dodajate – naredite si granolo po svojem okusu.

Zdrav zajtrk_2_web

 

Ste kdaj pogledali na kupljene kosmiče in muslije, koliko sladkorja vsebujejo na 100 g izdelka? Največkrat kar do 50 g! To pomeni, da je polovico izdelka sladkor! Si res tako želite začeti dan?