Pomarancni_mousse2_web

 

Dnevi bežijo, brez velikega pompa je prišla pomlad in danes smo jedli že prve lokalne šparglje – in to ne katerekoli, jedli smo prve šparglje naših prijateljev, ki so jih s pridnimi rokami v zemljo položili pred letom dni. Bili so več kot odlični in upam, da bo letina dobro obrodila, da se bomo lahko še kakšen mesec ali dva takole slastno razvajali ob mnogoterih špargljevih jedeh. Seveda so tudi jagode že pri nas, a zaenkrat le še uvožene. Priznam, da so mi ljubše tiste, ki niso prepotovale stotine ali pa tisoče kilometrov, zato naj bo za zaključek mrzlega dela leta še sladica iz pomaranč. Iz rdečih sicillijanskih pomaranč. Prav vedno se ob njih spomnim na naše zadnje potovanje po Siciliji, na kateri sem pustila košček srca.

Tole je rahla in lahka sladica osvežilnega okusa, ki ji pasijonka doda piko na i. Če imate priložnost, jo pripravite iz rdečih pomaranč. In če se le da, ne izpustite “pike na i”– ker naredi razliko.

 

Pomarancni_mousse1_web

 

SESTAVINE:

  • 1 l soka rdečih pomaranč
  • 2 beljaka
  • 110 g sladkorja
  • 5 listov želatine
  • 320 ml smetane
  • žlička sončničnega olja
  • 3 pasijonke (marakuje)
  • žlička koruznega škroba
  • žlica sladkorja v prahu

PRIPRAVA:

Zavremo pomarančni sok in ga pokuhamo na polovico. Liste želatine namočimo v hladni vodi. Medtem pripravimo sladkorni sirup. 30 ml vode in 110 g sladkorja segrevamo in ko nastane sijoči sirup, močno povečamo ogenj in ga segrejemo do 121 stopinj Celzija. Beljaka stepemo in med mešanjem počasi prilivamo vroč sirup. Stepamo, dokler se sneg ne ohladi.

Od 500 ml pomarančnega sirupa odvzamemo dober deciliter in ga prihranimo za omako. V preostali pomarančni sirup pa umešamo namočene in ožete liste želatine in dobro premešamo. Precedimo skozi sito in vse skupaj med stalnim mešanjem vlivamo v beljake. Zmes ohladimo, nato pa ji primešamo še rahlo stepeno smetano. Modelčke na tanko namažemo z oljem in vanje vlijemo pomarančno kremo, iz katere bo nastal mousse.

Za omako segrejemo pomarančni sok, mu dodamo izdolbljeno meso pasijonk ter sladkor v prahu. Ko zavre, vanj umešamo koruzni škrob in pokuhamo, da se omaka nekoliko zgosti. Mousse naj v hladilniku počiva najmanj 3 ure. Preden ga postrežemo, modelčke na hitro pomočimo v vročo vodo in jih zvrnemo na krožnik. Dodamo pasijonkino pomarančno omako.