Čemaževa juha_2_web

Zeleno, ki te ljubim zeleno. Tako bi lahko poimenovali obdobje, ki prihaja. Narava že počasi dobiva tisto sveže zeleno barvo, ki mene asocira na zdravje, na mladost, svežino, nove začetke.Vse to se odraža tudi v sestavinah, predvsem sveži zelenjavi, ki nas bo razveseljevala. Začelo se je z regratom in čemažem, na vrata pa že trkajo šparglji, ki jim bodo sledili mlada špinača, grah, berivka in še in še. Zame je to kot neko rojstvo, ko se narava prebuja iz spanja, ko sončni žarki zamenjajo sivino kratkih dni, ki so nas spremljali od novembra naprej. Prihaja optimizem in želja ter upanje po novem. Jaz vse to pričakujem odprtih rok. In ravno s temi rokami je bil nabran tale še čisto majhen, divji ali pa gozdni česen, po imenu čemaž. Blažja različica časna, ki pa kljub vsemu vsebuje veliko okusa. Da ne govorimo o vseh zdravilnih učinkih, ki naj bi jih skrival v sebi. In tega smo nabirali nad 1.000 metri nadmorske višine, kjer si je mesto v gozdnih tleh delil še z nekaj snega. Tale nam bo pa res prinesel zdravja… Odločila sem se, da iz njega pripravim kremno juho, da zdravje zagotovim vsem družinskim članom, saj so ravno kremne juhe tiste, ki pri nas prepričajo prav vse taizbirčne Metke.

 

DSC_0807_web

 

SESTAVINE:

  • 2 manjša stebla pora (samo beli del)
  • 150 g čemaža (če se da, uporabite tudi gomolj)
  • 1 dl smetane
  • 7,5 dl zelenjavne osnove ali vode
  • oljčno olje
  • sol in sveže mlet poper
  • kisla smetana
  • 60 g parmezana

PRIPRAVA:

Na oljčnem olju popražimo sesekljan por, mu dodamo gomolje čemaža, na hitro popražimo in zalijemo z vročo jušno osnovo ali pa vrelo vodo. Ko juha zavre, ji dodamo še preostali čemaž, solimo in popramo ter na nizkem ognju kuhamo še 10 minut. Juho spasiramo v gladko in kremno zmes, ji dodamo smetano ter postrežemo s kislo smetano in parmezanovim hrustkom.

Za parmezanov hrustek naribamo parmezan in ga v tankem sloju položimo na teflonsko ponev. Lahko si pomagamo z modelčkom, če želimo, da hrustek ostane v okvirih določene velikosti ali oblike. Ko se začne sir topiti počakamo še malo, da dobi lepo, zlato barvo, nato pa ga previdno odstranimo s ponve in ohladimo na krožniku, da postane hrustljav.

 

Čemaževa juha_1_web

Pa dober tek in ne pozabite na zeleno;-)