meringue-rolada_01

 

Ne vem, kam ta čas beži. Če bo šlo res vsako leto hitreje, potem bo najbolje, da že danes začnem zavestno porabljati vsako sekundo dneva. Ves čas imam občutek, da sem zasuta z delom, zasuta s skrbmi in obveznostmi. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje vzela v roke knjigo in uživala ob njej. V zadnjem času, če mi jo že uspe vzeti v roke, je to tista z nasveti, kako komunicirati z najstniki, z izštekanimi najstniki in po drugi strani, kako mladičku pomagati in ga spodbujati pri tvorbi nekaterih glasov, kot so r, k in š. Aja, seveda se spomnim, kdaj sem nazadnje brala pravo knjigo – med porodniško. Pa naj se sliši še tako bizarno, to so bili res časi, ko sem lahko užila še tisto malo svobode in občutka lahkotnosti. Pa morda še potem malo, ko je bil mladič v domačem varstvu in ni bilo zjutraj in po službi tekme s časom. A kaj čmo – tudi to je življenje. Življenje, v katerem moramo iskati drobne iskrice, sončne žarke in ujemati trenutke, ki nas bodo gnali naprej. Četudi to pomeni, da si je treba kdaj takole posladkati vsakdan. Pregrešno dobro – verjemite!

Tole je zame ena najboljših rulad. Rahla, sočna, topeča se v ustih in harmonična. Velikokrat nam v kuhinji ostajajo beljaki in tole je ena najboljših idej, kako jih unovčiti. Kremni sirček poskrbi, da je krema rahla in zračna ter da ima en tak sveži priokus. K temu vsekakor dodatno pripomorejo še maline in limonina lupinica v kremi.

 

meringue-rolada_03

 

SESTAVINE

  • 5 beljakov
  • 130 g sladkorja
  • maslo za namastitev
  • 4 dl smetane
  • 125 g svežega sirčka (npr. Philadelphia)
  • 30 g sladkorja v prahu
  • limonina lupinica 1 limone
  • 250 g malin (lahko zamrznjenih)

PRIPRAVA

Beljake stepamo in ko se spremenijo v sneg, jim postopoma, med mešanjem, dodajamo še sladkor. Stepamo naprej, dokler meringa ne dobi lepega sijaja – približno 10 minut. Pekač pogrnemo s peki papirjem in ga premažemo z maslom. Nanj na tanko nanesemo meringo v obliki pravokotnika. Pečemo približno 10 – 15 minut pri 180 °C. Pečeno takoj prenesemo na bombažno krpo, da odstranimo peki papir in ohladimo.
Za kremo stepemo smetano, ji dodamo kremni sir, sladkor in limonino lupino. Kremo premažemo čez meringo in po njej potresemo z malinami. Rulado previdno zavijemo. Kljub temu, da se rahlo drobi, se jo da precej dobro zaviti.