solata-losos

Krajši dnevi, hladnejši večeri, mrzla jutra, manj sonca, več dežja, toplejša oblačila. Vse to dokazuje, da se je poletje zares poslovilo, kar me po eni strani vsako leto nekoliko potre. Po drugi strani pa me darovi dobrotljive jeseni, barvni odtenki bučno rumene, kaki oranžne, melancanasto vijolične in kostanjevo rjave navdajajo z optimizmom, da je tudi jesen zelo lep letni čas, da je tudi jesen življenja lahko krasno obdobje, ki nas prej ali slej z odprtimi rokami pričaka vse. Konec koncev pa je jesen zame najlepši letni čas, saj so takrat rojeni vsi moji otroci.
S kulinaričnega vidika pa se hočeš nočeš in prav je tako, zadeve z letnimi časi precej spreminjajo. Konec poletja tako nekako povezujemo tudi s koncem piknikov, koncem peke na žaru in koncem nabiranja tisoč in ene zelenjave z vrta. A vse to bodo nadomestile druge dobrote, ki jih bomo pripravljali z vsem srcem. Tudi za vas.

Takole dimljenega lososa je res najlažje pripraviti z žarom – smokerjem, tipa Green egg, Kamado Joe ali Weber, a z nekaj iznajdljivosti se ga lahko pripravi prav na vsem žaru. Konec koncev se ga lahko popeče tudi na ponvi štedilnika, saj ostale sestavine v solati poskrbijo za nedvomno zmago, je pa res, da je takole pripravljen losos tista pika na i, ki jed dvigne na višjo raven.

 

SESTAVINE:

  • 500 g file lososa
  • 1 mango
  • 150 g rukole
  • 1 avokado
  • 100 g indijskih oreščkov
  • sol in sveže mlet poper
  • oljčno olje
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 žlička medu
  • 1 žlica jabolčnega kisa

PRIPRAVA:
Pripravimo in zakurimo žar. Poleg oglja dodamo še nekaj namočenih sekancev jablane ali pa češnje, za fini dimljen okus. Če imamo, lahko dodamo tudi kakšno vejico rožmarina. Lososa očistimo in dodobra osušimo. Rahlo ga solimo in popramo ter premažemo z oljčnim oljem. S kožo navzdol ga položimo v aluminijasto posodo za enkratno uporabo in damo na žar, segret na 160 °C. Žar pokrijemo s pokrovom, pri čemer reguliramo žar, da znotraj zadrži kar največ dima in seveda pri tem ne ugasne. Če takšnega žara nimamo , lahko lososa pokrijemo tudi s kakšno narobe obrnjeno posodo in lososa dimimo na ta način. Po približno 45 minutah posodo z lososom odstranimo z žara in temperaturo žara povečamo na 220 °C. Lososa nato popečemo na direktni vročini žara in rahlo ohladimo.

Olupljen mango narežemo na krhlje in jih popečemo na žaru. Avokado olupimo in narežemo krhlje. Indijske oreščke na hitro popražimo na suhi ponvi. Na krožnik damo nekaj rukole, krhlje avokada, pečenega manga, koščke lososa in prelijemo s polivko iz gorčice, medu, kisa, soli in popra. Po vrhu solate potresemo še oreščke in potem se samo še prepustimo nebesom.