Presna borovničevo malinina torta

Presna%2Bborovni%25C4%258Devo%2Bmalinina_1.jpg

Kaj hočem – očitno je, da sem se zaljubila v presne torte. In to jaz, ki sem jih tako dolgo odrivala stran od sebe. Sedaj pa lahko rečem, da soo skoraj moja najljubša sladica. Eno je, da so tako hitro pripravljene, drugo pa, da vem, da so v njih same, zares zdrave sestavine. In še nenazadnje, ne med jedjo in tudi po njej nimam prav nobene slabe vesti. Aja, pa še to: kos takšne tortice me nasiti za ure in ure, kar je pri meni pravi čudež;-)

Tele poletne variante z jagodičevjem so si res precej podobne med sabo, a hkrati je vsaka zase posebna. Jagodna je bila prva v vrsti, ki me je navdušila, malinovo čokoladna je bila še nadgradnja, tole pa je variacija, ki je posebeje lepa in posebna tudi na pogled. Meni je morda tale še najboljša izmed najboljših;-)

Aja, pa še to, večkrat me sprašujejo, kateri blender uporabljam in kaj potrebujemo za pripravo presnih tort. Jaz dno tort najraje delam v ožemalniku Omega 6, sadne kreme pa v blenderju Omniblend. Za kreme vedno potrebujem tudi palico (tamper), da lahko dobro premešam sestavine že med mletjem. Seveda lahko za mletje in mešanje uporabimo tudi navaden multipraktik, le da moramo med mešanjem aparat večkrat ustaviti, da lahko vse skupaj dobro premešamo in se nož ne vrti v prazno.

Presna%2Bborovni%25C4%258Devo%2Bmalinina_2.jpg

 

SESTAVINE (premer 20 cm):

 • 100 g mandljev
 • 100 g datljev
 • 400 g indijskih oreščkov
 • 300 g malin
 • 300 g borovnic (lahko ameriških)
 • 220 ml kokosovega olja
 • sok 2 limon

PRIPRAVA:

Mandlje in datlje namočimo za nekaj ur. Če jih namočimo v vroči vodi nekoliko pospešimo mehčanje. Za borovničevo in malinino kremo je postopek enak. Najprej v blenderju zmiksamo sadje z limoninim sokom ene limone. Nato dodamo indijske oreščke (polovico) in ponovno zmeljemo do gladkega. Na kocncu umešamo še kokosovo olje. Kremo shranimo in postopek ponovimo z drugo vrsto sadja.

Mandlje in datlje zmiksamo v gladko zmes, ki jo položimo in z žlico poravnamo po dnu pekača ali krožnika. Če uporabljemo snemljiv in prilagodljiv obod za torte, lahko torto delamo direktno na krožnik.

Na tortno dno razporedimo polovico borovničeve kreme in pogladimo. Nanjo razporedimo celotno malinino kremo in na vrhu zaključimo s preostalo polovico borovničeve.

Torto po želji okrasimo in pustimo v hladilniku počivati čez noč. Vedno pazimo, da je torta na hladnem, da ostane lepo čvrsta.Do sedaj od vseh tort še nikoli nisem poskusila, kako funcionira zamznjeno sadje. Se dobro obnese? Je kakšna razlika? Res bi rada vedela, ali naj si shranim kakšno posodico jagodičevja v zamrzovalnik, da se bomo lahko takole razvajali tudi pozimi.


Kaj pa vi? Ste navdušeni nad presnimi tortami ali se jih branite, ker se slišijo tako posebno čudne? Katera je vaša najboljša?

8 komentarjev

 1. Julija. 30. 7. 2015 at 21:41 - odgovori

  Jaz sem na isti princip delala sladoledno torto, za katero je bila krema ista, vendar zmrznjeno sadje 🙂 tako da tudi na tak način gre, potem pa se da v zmrzovalnik in je torta za vroče poletne dni top! bom pa tudi ta recept v prihodnosti sprobala 🙂

 2. VANJA 31. 7. 2015 at 6:35 - odgovori

  Njaaami!

 3. Jana Puhar 31. 7. 2015 at 8:42 - odgovori

  Zveni slastno! Ampak zelooooo kalorično. Ni za požrešne 😉

 4. Vladuška 31. 7. 2015 at 9:15 - odgovori

  Res zgleda krasno in slastno. Jaz še vedno s previdnostjo preizkušam presne sladice in se jih počasi navajam,

 5. Irena 6. 8. 2015 at 21:48 - odgovori

  Brez sladkorja? A prav vidim?

 6. Gourmet forever 7. 8. 2015 at 6:31 - odgovori

  Seveda;-)

 7. špelca 10. 8. 2015 at 6:16 - odgovori

  najprej hvala za recept. sem sprobala (namesto malinine naredila jagodno plast), prvič delala presno torto in je uspelo, imam pa dve vprašanji/pripombi:
  ali bi se dalo kokosovo olje v kremi nadomestiti s čim drugim? nisem namreč pretirana ljubiteljica kokosa. res je sicer, da krema nima več tako intenzivnega okusa po kokosu, ko je dobro ohlajena, a še boljša je bila, preden sem ji dodala olje. mogoče bi šlo kar z maslom? nisem namreč ne veganka, ne presnojedka, ampak čisto navadna vsejedka, tako da te novote delam iz radovednosti, ne iz potrebe.
  druga stvar je pa "noga" – z mojim blenderjem težko dobim pravo konsistenco, če meljem mandlje in datlje (so bili dobro namočeni, pa vseeno). moram dodati vodo, potem je pa preveč vodeno. razmišljam, da bi tole nogo nadomestila kar s piškoti in maslom, kot pri cheese cakeu. je mogoče kdo že to sprobal?
  hvala in dobro delo še naprej!

 8. Gourmet forever 10. 8. 2015 at 6:45 - odgovori

  Sama še nisem delala z maslom, so mi pa punce povedale, da je tudi OK. Za dno pa mogoče uporabiš že mlete mandlje in bo potem lažje šlo z datlji – saj malo tekočine lahko daš…Sicer pa potem že res tortica postane nekaj povsem drugega, če damo vanjo še piškote. V tem primeru bi ji potem po mojem mnenju že bolj pasala drugačna krema;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me