Domač božični jogurt

Boz%CC%8Cic%CC%8Cni%2Bjogurt_02.jpg

Res, da so novoletni prazniki mimo, da so se nekateri med nami z začetkom leta zaobljubili, da ne bodo več jedli sladkorja, da ne bodo več jedli kruha, mesa, ogljikovih hidratov, večerij, bele moke, riža, mlečnih izdelkov ali pa česarkoli živalskega izvora, a nekateri od nas bomo kljub vsemu ostali na nivoju uživanja hrane iz užitka, iz strasti okušanja dobrega, a hkrati doma pripravljenega obroka, ki je prav gotovo boljši od vseh praškov, ki nam jih ponujajo zavoljo lepih in izklesanih teles.

Ste kdaj poskusili božični jogurt, ki ga je v zimskem času možno kupiti skoraj v vsaki trgovini? Božični jogurt iz Zelenih dolin? Moji otroci ga imajo radi in vsake toliko časa sem jim ga kupila, čeprav me je vsakič pekla vest, kajti vedno kupujem samo navadne jogurte. Ali pa še te naredimo doma. Pa sem se spomnila, da lahko poskusim narediti domače božične jogurte in mislim, da mi je to več kot uspelo.

Boz%CC%8Cic%CC%8Cni%2Bjogurt_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 4 velika jabolka
 • žlica medu
 • žlička cimeta
 • sok polovice limone
 • 30 g masla
 • pest praženih lešnikov
 • 500 g navadnega jogurta

PRIPRAVA:

Jabolka olupimo in narežemo na manjše koščke. Keramični pekač premažemo z maslom in nanj potresemo jabolka, jih potresemo s cimetom, prelijemo z medom in limoninim sokom ter vse skupaj dobro premešamo.  Po vrhu potresemo preostanek masla. Jabolka pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 30 minut. Vmes nekajkrat vse skupaj premešamo, da se sokovi porazdelijo po jabolkih. Ko so jabolka lepo pečena, jih vzamemo iz pečice in ohladimo.

Lešnike lahko popražimo v pečici, tako da jih razporedimo na pekač, pogrnjen s peki papirjem in pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Nato jih podrgnemo v bombažni krpi in jih olupimo. Pražene lešnike grobo sesekljamo.

V kozarec damo nekaj pečenih jabolk, jih potresemo s praženimi lešniki in čeznje prelijemo navadni jogurt. Lahko uporabite tudi grškega ali pa mešanico jogurta in sladke stepene smetane, a v tem primeru že resno posegamo v področje pregrešno dobrih desertov. V prvem primeru pa smo v coni zdravega zajtrka;-)

 

Boz%CC%8Cic%CC%8Cni%2Bjogurt_03.jpg

Za karkoli se boste odločili, v vsakem primeru sem prepričana, da vam bo tale domači “božičnik” všeč. Pri nas bi ga lahko jedli vsak dan, a kdo nam bo pa zlupil in zrezal toliko jabolk?;-))) Vsakič, ko na tržnici kupujem solato in mi jo prodajalec naloži polovico vrečke, mu moram povedati, da naj še  le malo doda, da imam veliko družino – pa še res je;-)))

4 komentarji

 1. HRANDICA 11. 1. 2015 at 15:38 - odgovori

  Tvoje fotografije prav potegnejo, da bi šla kar rezat in pražit… Super ideja za božični jogurt in luštno pakiranje.

 2. Zulejka 11. 1. 2015 at 21:28 - odgovori

  Sliši se slastno! Srečno novo leto tebi in družini!

 3. Anonimni 12. 1. 2015 at 12:10 - odgovori

  Živjo! Včeraj mi je zapasala sladica pa sem sprobala zgornji recept. Sicer sem ga malo priredila, ker se poskušam izogibati sladkorja in maščob – izpustila sem maslo in med (ena od novoletnih zaobljub). Kljub temu je bila sladica super. Pekla sem jo kar v keramičnih lončkih. Svojo sem prelila z jogurtom 1,3, ostali pa so si zraven postregli vanilij sladoled.

  Hvala za odličen recept.

  Lp Barbara

 4. Hello I'am Chris !
  this is not a "spam"
  The "directory" is 16 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
  You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
  Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
  Blog Url
  Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
  On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
  Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
  https://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
  Happy Blogging
  ****************

Napišite komentar

Culinary journey by me