sz1.jpg

 

Menda naj bi bil tipičen slovenski zajtrk sestavljen iz kruha, namazanega z maslom in medom, mleka in jabolka. Takoj na začetku moram priznati, da takšnega zajtrka nisem imela že leta – morda nazadnje v obdobju, ko sem med študijem delala v vrtcu.

Pa nam je dal Mercator nov izziv – pripraviti tipičen slovenski zajtrk ali pa vsaj uporabiti sestavine tipičnega slovenskega zajtrka, seveda ob predpostavki, da so te lokalnega izvora, kar nedvomno pozdravljam. Mercator je namreč postavil novo spletno mesto KuhaM, kjer lahko spremljate izzive blogerjem in mimogrede najdete kakšno idejo, recept, jed zase. Prav všečna stran – le pokukajte.

Ker kruha ne jem, tudi brezglutenskega ne, sem morala seveda tipičen slovenski zajtrk posodobiti – tako bo morda marsikomu postal bolj všečen – manj karbo ohaičen, čeprav žlička medu malo pokvari siceršnjo “low carb” izvedbo, pa vendar – med je zdrav;-)

 

 

SESTAVINE:

  • 100 g polnomastne skute
  • 50 g kisle smetane (30 % maščobe)
  • 1 jabolko
  • sok polovice limone
  • cimet
  • 1 pest praženih lešnikov
  • žlička slovenskega kostanjevega medu

PRIPRAVA:

Skuto sem dobro premešala s kislo smetano. Nanjo sem naložila koščke jabolk, ki sem jih malo pokapljala z limoninim sokom in potresla s cimetom. Po vrhu sem potresla sesekljane pražene* lešnike in prelila z žličko medu.

*Praženi lešniki dobijo veliko boljši okus – popražite pa jih lahko kar v pečici. Za približno 15 minut jih na pekaču v pečici (180 ° C) pražite, nato pa v bombažni krpi zdrgnete, da odstopi kožica.

 

sz2.jpg

V tem primeru meni lešniki nadomestijo kruh. Skuta z jabolki in cimetom pa mene spominja na štrudl, ki ga ravno tako sicer ne smem jesti.

sz3.jpg

Po takšnem zajtrku se lahko naredi samo še en krasen dan;-)