CremeFrisch_01.jpg

Crème fraîche je v francoski kuhinji zelo pogosta sestavina. Pogosto jo najdemo tudi pri Angležih, Američanih, pa tudi pri Skandinavcih. Pri nas je malo manj poznana, čeprav je opaziti, da je v zadnjem času pogosteje prisotna, tudi v trgovinah se jo dobi. Jaz pa jo najraje naredim kar sama, saj je otroško lahko in hitro pripravljena. OK, čakanja je res kar nekaj, dela pa zelo malo.

Pri ananasovih raviolih z jagodno kremo sem uporabila domači crème fraîche in namignila, da morda objavim recept. Pa še k jagodam tako zelo paše, da ne morem, da ga ne bi objavila sredi sezone rdečih lepotičk.

 

SESTAVINE:

  • 3 dl sladke smetane (navadne! – alpske različice ne pridejo v poštev)
  • 3 žlice kisle smetane

PRIPRAVA:

Nekaj ur pred pripravo naj bosta obe smetani na sobni temperaturi. Potem gladko zmešajte kislo smetano in ji počasi dodajajte sladko smetano…dokler ne postane gladka smetanasta zmes. Posodo pokrijte in jo pustite na pultu za najmanj 12 ur oz. dokler se lepo ne zgosti. In to je to. Po tem crème fraîche hranite v hladilniku.

 

CremeFrisch_03.jpg

Če to ni enostavno! Crème fraîche je manj kisla od kisle smetane in zelo lepo kremasta, polna. Uporabljamo jo lahko za sladice, juhe, namaze in še kaj. Splača se jo poskusiti.