Zlati+Silvo_03.jpg

Tale “lazanja” je prav luštna predjed, če si želite postreči nekaj drugačnega, a vsekakor okusnega. Gomoljna zelena je tudi sicer zakon. Mi jo veliko uporabljamo v zelenjavnih juhah, velikokrat z njo nadomestimo krompir za pire, seveda pa ne sme manjkati niti v goveji juhi.

Zelena je bogata z vitamini in minerali, ima poseben, zelo značilen okus, ki ji ga dajejo eterična olja. Največ hranilnih snovi se ohrani v presni zeleni. Zelena pospešuje odvajanje vode iz telesa, pospešuje izločanje prebavnih sokov iz želodčne sluznice, v želodcu uničuje bakterije, čisti jetra, ugodno vpliva na krvni obtok in živčevje, zato pripomore tudi k dobremu spancu. Tradicionalna vzhodnjaška medicina zeleno uporablja za zniževanje krvnega tlaka. Zelena ima ogromno zdravilnih lastnosti, ki jih morda še premalo poznamo in izkoriščamo.

 

SESTAVINE:

  • 1 manjši gomolj zelene
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice smetane
  • sol in sveže mlet beli poper
  • 3 pesti parmezana
  • 1 limona

PRIPRAVA:

Zeleno sem olupila. Najlepši, najbolj čvrsti del sem naribala na mandolino na tanke lističe. Ti so nadomestili testenine, ki jih sicer uporabljamo pri klasični lazanji. Za vsako porcijo lazanje sem potrebovala 4 rezine zelene. Ostali del zelene sem narezala na kocke. Oboje sem skuhala (vsako v svoji kozici) v osoljenem in od limone okisanem kropu.

Obe zeleni sem odcedila. Na kocke narezani zeleni sem dodala maslo in smetano ter naredila gladek pire, ki sem ga na koncu še poprala. Na pekač, obložen s peki papirjem sem položila eno rezino zelene, nanjo nabrizgala pire iz zelene ter na rahlo potresla s sveže naribanim parmezanom. Na nj sem položila drugo rezino zelene in nadaljevala z zlaganjem lazanje. Na vrhu sem zaključila s parmezanom. Lazanjo sem pekla v pečici pri 180 °C približno 15 minut.