Paradi%C5%BEnikova+juha_01.jpg

Zadnje čase se malo manj oglašam, a to ne pomeni, da se nič ne kuha. Nasprotno. Polne roke dela imam s pripravo raznih shrankov: marmelad vseh vrst, mojega najljubšega bazilikinega pesta, vkuhavanja paradižnikovih omak, sekljanja in zamrzovanja svežih začimbnic (peteršilj, bazilika, pehtran), pa seveda takšno in drugačno ukvarjanje s tremi “mulčki”. Pestro je pri nas.

Fino pa je, da imamo vsi zelo radi paradižnikovo juho – tisto pravo, iz svežih paradižnikov. En recept, ko se paradižnik druži s sirom, sem že objavila, tale pa je nekoliko drugačna. Sicer pa še vedno čakam na bratov recept za najboljšo paradižnikovo juho – pravijo, da kdor časa, dočaka;-) Tokrat sem jo naredila iz pečenih paradižnikov, kar je vsekakor prispevalo k še bolj intenzivnemu paradajzastemu okusu juhe, v katerem je bilo polno sladkobe – tista naravna kislost paradižnika se je med peko povsem izgubila.

Paradi%C5%BEnikova+juha_02.jpg

 

SESTAVINE:

  • 1 kg svežega paradižnika (najbolje kakšnega fino zrelega, domačega)
  • 5 strokov česna
  • 2 šalotki
  • vejica zelene
  • vejica bazilike
  • oljčno olje
  • žlica balzamičnega kisa
  • žlička sladkorja
  • sol in poper

PRIPRAVA:

Paradižnike sem prerezala čez polovico, jih položila na pekač in čežnje pokapljala malo oljčnega olja. Po vrhu sem potresla še neolupljene stroke česna. Vse skupaj sem pekla v pečici, pri 180 °C približno pol ure. Potem sem paradižnikom odstranila olupke (to je po peki zares enostavno). Enako sem storila s česnom.

Na oljčnem olju sem steklasto prepražila sesekljano šalotko, dodala nekoliko pretlačen paradižnik, česen in vse skupaj dušila v pokriti posodi nekaj minut na srednjem ognju. Potem sem vse skupaj pretlačila s paličnim mešalnikom in prilila nekaj vode – da sem dobila želeno gostoto juhe. Juhi sem dodala vejivo zele in bazilike, žličko sladkorja, žlico balzamika ter po okusu solila in poprala. Vse skupaj sem na majhnem ognju kuhala še 15 minut. Preden sem juho postregla, sem odstranila zeleni vejici in kakšen bazilikin list dodala na juho, ko je bila ta že na krožnikih – tako, malo za okras.

 

Paradi%C5%BEnikova+juha_03.jpg

Pa vi? Si tudi vi pripravljate kakšne shranke? Skušate ujeti nekaj aromatičnega paradižnika, ki vas bo v mrzlih zimskih dneh popeljal na sonce?