Hruškova krostata – brez glutena

Hru%25C5%25A1kova+krostata_03.jpg

Dopust se je zaključil, september je tu. Jutri se začne šola in življenje v prenatrpanih urnikih, ko bomo pretežno hrepeneli po skupnih vikendih. No ja, nama z miškolinom še ostaja nekaj malega svobode in to nameravava izkoristiti na polno. Tudi malo več v kuhinji, ki je bila zadnje čase bolj zapostavljen prostor – vsaj kar se kakšnih omembe vrednih vsebin tiče.

Se pa kljub vsemu spodobi, da po tem zatišju objavim vsaj en posladek – seveda brezglutenski;-) In  ta sočna hruškova krostata že naznanja skorajšnjo jesen.

Hru%C5%A1kova+krostata_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • testo kot pri Borovničevi piti
 • 6 hrušk
 • limona
 • 250 ml sladke smetane
 • 3 jajca
 • 3 žlice sladkorja
 • 2 pesti madljevih lističev
 • maslo

PRIPRAVA:

Testo sem naredila enako kot za Borovničevo pito – to testo mi je zares všeč. Razvaljala sem ga in z njim obložila namaščen pekač za pite. Prekrila sem ga s peki papirjem in nanj natresla suhi fižol. Ta je poskrbel, da se testo med peko ni dvigovalo. Testo sem “slepo pekla” 10 minut pri 180 °C.

Ta čas sem olupila hruške, jih narezala na krhlje in pokapljala z limoninim sokom, da ne bi potemnele. V razžvkljana jajca sem umešala sladkor in smetano. Mandljeve lističe sem na hitro popražila v teflonski ponvi brez maščobe.

Testo sem vzela iz pečice in odstranila peki papir s fižolom. Tega sem shranila za naslednjič, ko bom zopet pekla kaj podobnega.

Pečeno testo sem prelila s polovico jajčne smetane in nanj zložila plast hruškovih krhljev. Potem sem čeznje prelila še drugo polovico jajčne smetane in na vrhu lepo zložila preostanek hruškovih krhljev. Krostato sem pekla še naslednjih 20-25 minut in tik pred koncem po vrhu potresla še pražene mandljeve lističe ter do konca zapekla.


Hru%C5%A1kova+krostata_02.jpg

Sočno hrustljava sladica polnega in aromatičnega okusa, ki maha poletju in z odprtimi rokami pričakuje jesen, saj je v vsakem letnem času nekaj lepega. In jesen je zame res posebna – takrat so rojeni vsi trije moji sončki!

Uf, saj res, bo treba začeti razmišljati o tortah;-)

8 komentarjev

 1. Evelina 1. 9. 2013 at 11:31 - odgovori

  Mmmm, izgleda tako zelo dobro. Da me zanima tudi okus ((: Jaz imam eno idejo.. Vsi kuharski blogi, bi se mogli zbrat na enem mestu in prestavit vsak s "svojo specialiteto" (:.. Promocija bi bila na vrhuncu, ostali bi pa uživali ob dobri hrani (: Lahko tudi kakšna vstopnica, da pokrijete stroške prostora. Razmišljam na glas. 😀

 2. Roxanna 1. 9. 2013 at 11:39 - odgovori

  Še dobro, da sem včeraj spekla cheese cake, s katerim smo se sladkali za zajtrk. Drugače bi mi zdajle slina kapljala na računalnik, ker tale krostata zgleda zelo mikavno. 🙂

 3. Jelka P 1. 9. 2013 at 19:11 - odgovori

  Jaz bi kar en kos prosim,izgleda super!

 4. DB 1. 9. 2013 at 19:21 - odgovori

  Še jaz se javim za en kos. Ker pa vem, da jih je že zmanjkalo, pa si jo bom kr sam pripravil. Zelo lepo izgleda v prerezu.

 5. Vladuška 2. 9. 2013 at 7:09 - odgovori

  Res mi je zanimivo letos, ko se tako pozno odpravljam na dopust, dejansko komaj v soboto in pocutim se ze bolj jesensko, pogovarjamo se ze o jeseni in sploh ni tistega pravega obcutka ob bliznjem odhodu :))) Poleg tega so vsi ze v polnem zagonus solo in vrci. Uzivajta z malckom se ta cas. Hruskova krostata zgleda bozansko.

 6. Hali 2. 9. 2013 at 13:19 - odgovori

  Najprej komaj čakamo počitnic, potem spet šole, da se vse utiri.Po enem mesecu pa imamo že spet pol kufer skakanja, usklajevanja urnikov 🙂 Uživajta z malčkom in njami spečita kaj dobrega 😉 Tale krostata izgleda odlično!

 7. Katja 6. 9. 2013 at 11:49 - odgovori

  Tole pa super zgleda 🙂

  pokukaj še malo k meni 🙂

 8. ana 15. 9. 2013 at 20:44 - odgovori

  Upam da mi jutri uspe preizkusiti recept! Se pa zelo veselim tortic za tvoje sončke ;)!

Napišite komentar

Culinary journey by me