Hru%25C5%25A1kova+krostata_03.jpg

Dopust se je zaključil, september je tu. Jutri se začne šola in življenje v prenatrpanih urnikih, ko bomo pretežno hrepeneli po skupnih vikendih. No ja, nama z miškolinom še ostaja nekaj malega svobode in to nameravava izkoristiti na polno. Tudi malo več v kuhinji, ki je bila zadnje čase bolj zapostavljen prostor – vsaj kar se kakšnih omembe vrednih vsebin tiče.

Se pa kljub vsemu spodobi, da po tem zatišju objavim vsaj en posladek – seveda brezglutenski;-) In  ta sočna hruškova krostata že naznanja skorajšnjo jesen.

Hru%C5%A1kova+krostata_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • testo kot pri Borovničevi piti
  • 6 hrušk
  • limona
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 pesti madljevih lističev
  • maslo

PRIPRAVA:

Testo sem naredila enako kot za Borovničevo pito – to testo mi je zares všeč. Razvaljala sem ga in z njim obložila namaščen pekač za pite. Prekrila sem ga s peki papirjem in nanj natresla suhi fižol. Ta je poskrbel, da se testo med peko ni dvigovalo. Testo sem “slepo pekla” 10 minut pri 180 °C.

Ta čas sem olupila hruške, jih narezala na krhlje in pokapljala z limoninim sokom, da ne bi potemnele. V razžvkljana jajca sem umešala sladkor in smetano. Mandljeve lističe sem na hitro popražila v teflonski ponvi brez maščobe.

Testo sem vzela iz pečice in odstranila peki papir s fižolom. Tega sem shranila za naslednjič, ko bom zopet pekla kaj podobnega.

Pečeno testo sem prelila s polovico jajčne smetane in nanj zložila plast hruškovih krhljev. Potem sem čeznje prelila še drugo polovico jajčne smetane in na vrhu lepo zložila preostanek hruškovih krhljev. Krostato sem pekla še naslednjih 20-25 minut in tik pred koncem po vrhu potresla še pražene mandljeve lističe ter do konca zapekla.


Hru%C5%A1kova+krostata_02.jpg

Sočno hrustljava sladica polnega in aromatičnega okusa, ki maha poletju in z odprtimi rokami pričakuje jesen, saj je v vsakem letnem času nekaj lepega. In jesen je zame res posebna – takrat so rojeni vsi trije moji sončki!

Uf, saj res, bo treba začeti razmišljati o tortah;-)