Juha iz bučk s peno iz svežega kozjega sira

Bu%C4%8Dkina+juha+z+espumo_02.jpg

Pa smo se vrnili z našega prvega dopusta “v pet”. Uživali smo tako in drugače, predsvem pa seveda, kot je za nas v navadi, smo se kulinarično razvajali sleherni dan. Največ zaslug za to ima tokrat najdražji, ki je žar razbelil skorajda vsak dan dvotedenskega dopusta. Največ smo zaužili rib, predvsem onih, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami in seveda sveže ulovljenimi v Jadranu. Nekaj je bilo pa tudi rakov, hobotnic, sip in školjk. Pa nekaj malega mesa (izpod peke).

Juho smo  jedli le enkrat, prvi dan, ko sem pripravila kremno grahovo juho iz najbolj sladkega in svežega graha kar ga je možno dobiti. In zato podopustniško kulinariko začenjamo z juho – tokrat pa z bučkino. Za nekoliko drugačno bučkino juho, ki je odlična že sama po sebi, sem tokrat dodala peno iz svežega kozjega sira.

Bu%C4%8Dkina+juha+z+espumo_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 4 manjše bučke
 • 1 bela čebula
 • 2 stroka česna
 • oljčno olje
 • sol in poper
 • košček masla
 • 100 g svežega kozjega sira
 • 1 dl smetane

PRIPRAVA:

Čebulo sem drobno sesekljala in jo popražila na oljčnem olju toliko, da je posteklenela. Potem sem dodala na koščke narezane bučke, ki sem jih samo oprala, olupila pa ne. Nekaj časa sem jih pražila, da so dobile nekaj barve, nato pa dodala še sesekljana stroka česna, premešala, da je zadišalo in zalila z litrom vode. Kuhala sem jih do mehkega, zmiksala s paličnim mešalnikom, solila in poprala po okusu in dodala košček masla.

Za peno iz kozjega sira sem segrela smetano in vanjo nadrobila svež kozji sir. Mešala sem toliko časa, da je je sir razpustil. Kozji sir ima že sam po sebi nekoliko pikanten okus, zato začimb nisem dodajala. Mešanico sem pretočila v sifon (za stepšanje smetane) in jo nabrizgala na vsak krožnik juhe.

Sir in bučke so odlična kombinacija in juha je bila božanska. Seveda pa lahko peno preprosto izpustite ali pa kozji sir nadomestite s svežim kravjim sirom, pri čemer bo okus bistveno manj izrazit.

Sedaj pa nadaljujemo s kuho in pekarijo s polno paro – sem kar malo pogrešala tole;-)

5 komentarjev

 1. DB 15. 7. 2013 at 9:17 - odgovori

  Takšne kremaste juhice tudi meni sedejo, sploh pa če je še kozji sir omenjen. Sem postal že kar odvistnik od kozjega sira. Pa tudi nove objave smo res že pogrešali.

 2. Anita 15. 7. 2013 at 9:37 - odgovori

  Mmm, obožujem kozji sir. Si kar predstavljam to božansko kombinacijo.
  Saj bi šlo tudi brez pene, kajne. Nimam sifona.

 3. Avena 15. 7. 2013 at 19:08 - odgovori

  Mmm, tole mora biti res odlično. Bučna juhca je poleti pogosto na jedilniku, sigurno bo naslednjič "padel" vanjo tudi košček kozjega sira, če že ne bo pena.
  Me veseli, da ste imeli lep dopust!

 4. Vladuška 16. 7. 2013 at 8:02 - odgovori

  Lepo da ste si odpocili in si nabrali novih moci. In tale juhica tudi zgleda tako fino in sama obozujem tako zeleno bele kroznike, za razliko od nekaterih, ki jih prav to odvraca 🙂

 5. inci 16. 7. 2013 at 9:51 - odgovori

  Mmmm, prav uživali ste v morskih dobrotah. Bravo! Tale juhica je pa tud ena od "favorite" poletnih juhihc na našem meniju. Edino s kozjim sirom je pa še nisem sprobala.

Napišite komentar

Culinary journey by me