Mandljeva+torta+z+jabolki_02.jpg

Že nekaj časa sem imela željo po sladkem, pečenem, novem. Iskati recepte in ideje za peko brez glutena in sedaj še brez mleka je kar zahtevno delo. Pa ne da receptov ne bi bilo, a sama se izogibam vseh umetnih nadomestkov glutena, naša princeska pa se na daleč upira vsem ostalim vrstam mleka tipa sojino, mandljevo, kokosovo, riževo.

Seveda se da z mandlji narediti praktično vse, zato so tudi v tej torti količinsko precej zastopani. Za sočnost in maslenost pa poskrbijo Topaz jabolka.

A kot kaže so moji dnevi v družbi oreščkov, brez katerih bom težko naredila kakšno brezglutensko ali pa presno pecivo, šteti. Tudi našemu najmlajšemu pikecu so se začeli kazati znaki alergije – atopičnega dermatitisa, zato bom verjetno preventivno morala najprej z jedilnika črtati oreščke. Potem me lahko udari še dieta brez mleka in jajc. In kaj bo ostalo? No ja, vednno se najde še veliko dobrega, svežega, zdravega in okusnega. Čeprav priznam, da bom oreščke precej pogrešala.

Morda je pa tale torta moje slovo od oreščkov (za čas dojenja seveda). To je pa tudi zelo okusno slovo;-)

Mandljeva+torta+z+jabolki_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • 4 srednje velika jabolka (Topaz)
  • žlica sladkorja
  • polovica limone
  • 8 jajc
  • 350 g mletih mandljev
  • 250 g sladkorja
  • polovica limone
  • 50 g mandljevih lističev

PRIPRAVA:

Jabolka sem olupila in narezala na večje kose ter jih dala v kozico skupaj z žlico slakorja ter sokom polovice limone. Kuhala sem jih na zmernem ognju približno 15 minut, nato pa pretlačila in ohladila.

Jajca, mandlje in slaldkor sem zmešala v multipraktiku, nazadnje sem jim dodala še pretlačena jabolka in limonin sok ter vse skupaj zmiksala.

Maso sem vlila v rahlo pomaščen tortni model. Namastila sem ga kar z oljem nevtralnega okusa in spodnjo plast obložila s peki papirjem. Po ovrhu mase sem potresla mandljeve lističe. Torto sem pekla 45 minut na 180°C.


Mandljeva+torta+z+jabolki_03.jpg

Torta je zelo sočna in okusna, hitro pripravljena in primerna tudi za ljudi, ki so na brezmlečni ali brezglutenski dieti. Za vse ostale pa se zraven zelo prileže kepica vanilijevega ali cimetovega sladoleda.