Vanilijevi+macaroni_01.jpg

Vem, da se običajno ljudje ob velikonočnih praznikih sladkamo s poticami raznih vrst, tudi pri nas smo se. Ravno zato pa vem, da ob peki potice ostane nekaj beljakov, iz katerih lahko naredimo odlične francoske makrone. In ker sem pred dnevi v znani slovenski čokoladnici poskusila njihovo novo pridobitev – francoske makrone – ter razočarana in nepotešena zapustila lokal, sem se jih lotila kar sama. Tako sem povsem zadovoljila željo po okušanju teh resnično izjemnih delikatesnih piškotov. Pa še precej dobro so uspeli in niso povzročali prav nič slabe volje.

Vanilijevi+macaroni_03.jpg

 

SESTAVINE:

  • 180 g beljakov (dobro je, da jih ločite od rumenjakov že nekaj dni prej in shranite v hladilniku, pred uporabo pa naj bodo nekaj časa na sobni temperaturi)
  • 50 g domačega vanilijevega sladkorja (v kozarec s sladkorjem redno dajem vse postrgane vanilijeve stroke in tako čez čas nastane odličen domač vanilijev sladkor)
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 220g fino mletih mandljev (najbolje, če uporabite olupljene in šele nato zmlete)
  • vanilijev strok (postrgan)
  • 180 g temne čokolade
  • 180 g smetane

PRIPRAVA:

Najprej sem v multipraktiku na hitro premešala mlete mandlje, sladkor v prahu in semena iz postrganega vanilijevega stroka, da so se premešali med sabo. Potem sem stepla beljake do faze, ko so bili že beli, a še vedno mehki in dodala vanilijev sladkor. Stepala sem naprej, dokler ni postal sneg lepo sijoč in čvrst. Beljakov na tem mestu ne smemo preveč stepsti, da ne bo sneg postal suh. Potem sem vanj previdno umešala mandljevo mešanico in vse skupaj premešala v največ 50 zamahih – toliko, da so se mandlji s sladkorjem lapo umešali v sneg in hkrati, da zmes ni postala preveč tekoča.

Potem sem z zmesjo napolnila servirno vrečko in na pekač s peki papirjem nabrizgala majhne makrone – premera 3 cm. Brizgala sem jih tako, da je bilo med njimi še malo prostora, saj se ti še nekoliko razlezejo. Nabrizgane na pekač sem pustila počivati na sobni temperaturi približno pol ure – toliko, da so se po površini nekoliko posušil. Potem sem jih pekla približno 25 minut pri 135 °C. Pomembno je, da se okoli njih naredi tak lep, mehurčkast obroč.

Za čokoladni ganache sem zavrela smetano, jo odstavila in vanjo umešala nalomljeno čokolado. Vse skupaj sem mešala toliko časa, da se je čokolada popolnoma stopila. Ganache sem ohladila do faze, ko je bil primeren za polnjenje. Nadevala sem ga v servirno vrečko in nanesla na ohlajene makrone, ki sem jih nato pokrila z nenamazanim – torej kot sendvič.


Vanilijevi%2Bmacaroni_02.jpg

Najbolje je, da makrone shranite v hladilniku, v plastični posodi s pokrovom. Najboljši so naslednji dan, ko se znotraj nekoliko navlažijo od polnila, na zunaj pa še vedno ostanejo hrustljavi. Vse skupaj pa se vam samo nebeško raztopi v ustih in pusti okus po še. Aaaaaa, večkrat jih bo treba delat!

Ste jih že pekli? Ste jih že jedli? Prave? Pariške?