Ingverjev+%C4%8Daj_02.jpg

Res nas že nekaj dni razvaja toplejše vreme in res že diši po pomladi, a so vremenoslovci ravno danes napovedali, da bo prihodnji teden še močno pritisnil mraz. Zato tale objava verjetno ne bo odveč, saj nas ingver varuje pred prehladnimi obolenji, ki so lahko precej zahrbtni ravno na teh prehodih letnih časov. Pri nas doma se nad invergevim čajem najbolj navdušuje gazda, ki pravi, da bi ga lahko spil več kot bi ga jaz lahko skuhala;-)

Ingver znanstveniki prištevajo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Znanstvene raziskave so pokazale, da pomaga pri slabi prebavi, zgagi in bruhanju ter preprečuje slabost med potovanjem.

Poleg tega spodbuja krvni obtok, sprošča ožilje, pomaga pri vnetem grlu, lajša izkašljevanje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

 

Ingverjev+%C4%8Daj_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • kos ingverja (za večji palec)
  • polovica neškropljene limone
  • pol cimetove palčke
  • žlica medu

PRIPRAVA:

V kozici zavrem vodo (cca. 4-5 dl) in dodam na kolutke narezano ingverjevo korenino, cimetovo palčko in limonino lupino (olupim jo kot bi lupila jabolko). Vse skupaj nekaj minut prevrem, nato pa precedim. Ko se čaj nekoliko ohladi, dodam še med in limonin sok.

Res paše, pa še čuva na nas. To zimo nismo še nič smrkali (in že trkam na les;-).