Sočno pečen piščanec z žajbljem, limono in česnom

Pi%C5%A1%C4%8Danec+v+mleku+z+%C5%BEajbljem_03.jpg
Naslov tega prispevka se namenoma izogiba besedici “mleko”, saj meso in mleko na prvi pogled (pa tudi na drugi;-) nista najbolj običajna kombinacija. A v resnici gre za piščanca, ki ga pečemo v mleku, skupaj z nekaterimi dodatki, ki poskrbijo, da v končnem rezultatu ni ne duha ne sluha o mleku – ostane samo noro dobra omaka in neverjetno sočno meso. Receptov za piščanca v mleku je precej, tale pa je Jamiev (od Oliverja mislim) – z nekaj prilagoditvami in je eden tistih, s katerim ne moremo zgrešiti.

Pi%C5%A1%C4%8Danec+v+mleku+z+%C5%BEajbljem_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 1 piščanec (po možnosti bio)
 • 100 g masla
 • oljčno olje
 • cimetova palčka
 • pest lističev žajblja
 • lupina dveh neškopljenih limon
 • 10 neolupljenih strokov česna
 • 6 dl mleka
 • sol in sveže mlet poper

PRIPRAVA:

Za tega piščanca je najbolje, če uporabite kakšno posodo, ki jo lahko uporabite tako na štedilniku kot tudi v pečici. Če takšne posode nimate, boste pač uporabilli ponev za štedilnik in pekač za v pečico. Malo več dela in umazane posode bo, a se kljub temu splača.

Piščanca sem dobro posolila in z vseh strani popekla na maslu z malo oljčnega olja – toliko, da je postal lepo zlatorjav. Potem sem piščanca položila na krožnik in iz posode odlila maščobo. Pustila sem samo lepljivo dobroto, ki je ostala na dnu posode od pečenja. Potem sem piščanca dala nazaj v posodo in mu dodala še ostale sestavine. Pekla sem ga uro in pol pri 180 °C. Med pečenjem sem ga vsake toliko časa zalila s sokom od pečenja.

Limonina lupinica je poskrbela, da se je mleko na koncu spremenilo v gosto, božansko omako.

K temu piščancu se zelo poda grahov pire z meto ali pa kar navaden pire krompir, ki postane v kombinaciji s to okusno omako prav pregrešno dober.

 

Pi%C5%A1%C4%8Danec+v+mleku+z+%C5%BEajbljem_02.jpg

Pri nas sta princeska in korenjak že tako velika, da je takle piščanec ravno prav velik, da ga štirje z lahkoto pospravimo pod streho. Onadva si rezervirata bedre, nama ostane belo meso. A kljub temu, da imam tudi sama sicer raje meso z bedrc, je pri takole pečenem piščancu belo meso sočno in okusno.

Ste že delali piščanca v mleku? Kateri kos mesa je pa vam najljubši?

2. 2. 2013|kategorije: brez glutena, glavna jed, meso|6 komentarjev

6 komentarjev

 1. matilda 2. 2. 2013 at 16:53 - odgovori

  jedla že in je krasen…sem pa od belega meseka

 2. El Clasico 2. 2. 2013 at 18:17 - odgovori

  Tudi jaz sem že naredil tole različico in se strinjam, da gre tale družba začimb (+ mleko) super, prav presenetljivo skupaj. Čeprav se tako dobro ne poznajo, so se hitro spoprijateljile. Kombinacije začimb mislim..:). Sam sem precej časa "prisegal" na belo meso, a počasi spoznaval tudi druge čare… bedrc na primer,…razmišljam, da pa bi bilo vredno poskusiti tudi varianto, kjer bi belo meso (pečeno ala predstavljena varianta) naslajzali na trakce, na hitro popekli na močnem ognju, dobili nekakšen "kebab" kupček in potem vse polili s tisto omakco, v kateri se je pekel piščanec…recimo.

 3. Irena 3. 2. 2013 at 14:14 - odgovori

  Haha, super! Za Žide pa tale ni, ker je vse prej kot 'kosjer' 😀

 4. Anonimni 4. 2. 2013 at 11:01 - odgovori

  Pečen piščanec je velikokrat na našem jedilniku, saj ga imamo vsi radi.. vendar običajno s pomarančo, jabolki in timijanom. Tale kombinacija se mi zdi pa nadvse zanimiva, pa čeprav sem malo skeptična glede druženja mleka in limone….. V vsakem primeru pa bo zagotovo v kratkem na jedilniku! :-)Ah ja, favorit del – perutničke 🙂
  Ursa

 5. Anonimni 1. 10. 2013 at 21:49 - odgovori

  Ojla.
  A lahko uporabim tudi na kose narezanega piščanca?
  Hvala.
  Lp,
  Nina

 6. Gourmet forever 2. 10. 2013 at 6:19 - odgovori

  Nisem še probala. Verjetno pa lahko – le čas peke bo potrebno malo skrajšati;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me