Solata iz sveže pese in jabolk z lešnikovim prelivom

Solata+jabolka+pesa_01.jpg

V zadnjem času je bilo objavljenih veliko več sladic kot pa solat, čeprav so solate v bistvu moja najljubša hrana. Opažam pa, da je vedno precej več odzivov z vaše strani, kadar objavim sladico kot pa kakšno drugo jed, s čimer ni sicer nič narobe. A glede na to, da imamo ljudje radi odzive me skrbi, da nisem tudi zaradi tega postala bolj sladkosleda;-) Ker bi vam rada ustregla in postregla s tistim, kar imate najraje.

A povem vam, da je lahko tudi solata pravi posladek. Tale je zagotovo bila. Poleg tega pa je prava vitaminska bomba, kar nas bo v tem letnem času opremilo s celo vojsko borcev proti virusem, ki prežijo na nas. Pa še december je mesec, v katerem pojemo in popijemo precej stvari, za katere nam telo ni posebej hvaležno. Idealna je kot hladna predjed in lep uvod kakšnega nedeljskega kosila.

Solata+jabolka+pesa_02.jpg

SESTAVINE:

 • 2 rdeči pesi
 • 2 jabolki
 • pest lešnikov
 • 3 žlice oljčnega olja
 • sok polovice limone
 • žlica javorjevega sirupa
 • strok česna
 • sol

PRIPRAVA:

Peso in jabolki sem narezala na tanke lističe in jih izmenjaje nalagala ena na drugo. Prelila sem z lešnikovim prelivom. Zanj sem s paličnjakom zmlela lešnike z oljčnim oljem, limoninim sokom, javorjevim sirupom, česnom in soljo.

“Simpl k pasulj”;-) A presenetljivo okusna hrustljava solata polna vitaminov.

Kako pa vi skrbite za svojo dnevno dozo vitaminov?

6 komentarjev

 1. majcha 17. 12. 2012 at 15:29 - odgovori

  Mmmm, že vidim, da je tole spet ena od stvari, ki jih bom zagovoro preizkusila 🙂

  Morda še glede odzivov – jaz sem zelo sladkosneda, tudi spečem kaj rada, pa se pri tebi vseeno bolj na solatah pasem in to iz preprostega razloga: za peciva je miljavžent receptov povsod, da so solate preproste in še vedno nekaj posebnega, da o slastnosti sploh ne začnem, pa ni ravno pogosto. In tiste, ki jih najdem tukaj, so ponavadi take in dobijo stalno mesto v našem repertoarju.

 2. Avena 17. 12. 2012 at 20:47 - odgovori

  Mmmm, spet ena fina ideja. Moram reči, da se jaz prav enakomerno pasem pri tebi, nimam najljubše teme. Kar se tiče peke, sem seveda vedno navdušena nad brezglutenskimi sladicami in imam že kar nekaj tvojih sladic na stalnem repertoarju. Solatke pa tudi vedno teknejo, v vsaki obliki. A ne, kako je v bistvu pesa po krivici zapostavljena. Večina jo pozna samo vloženo v kozarcu. Pri nas pa prav take ne jemo praktično nikoli. Pečeno, v kariju in raznoraznih solatnih kombinacijah pa pogosto.

 3. Zulejka 18. 12. 2012 at 20:11 - odgovori

  Oh, jaz tudi obožujem solate, sploh pa tako domiselne. So se mi začele nabirat sline:)

 4. Nevena 18. 12. 2012 at 20:46 - odgovori

  Super ideja! Kontam da se jabuka, cvekla i lešnici, u toj slanoj varijanti divno slažu!

 5. Gourmet forever 24. 12. 2012 at 22:20 - odgovori

  Me zelo veseli!

 6. Maja 27. 12. 2012 at 1:51 - odgovori

  No, tole smo imeli na božični večer namesto predjedi. Razen gospodične, ki mi je "odstopila" preliv, smo vsi zmazali vsak svojo porcijo.
  Sem vesela, da je še ostalo nekaj pese in jo bomo pripravili še enkrat v teh prazničnih dneh. Pa prav gotovo poskusimo še kdaj, sploh ker gre vsem članom družine v slast.

  Morda pripomba (ali nasvet): delajte v rokavicah, če jih najdete (jaz jih nisem) in sem preživela večer s pošteno rdečimi prsti 🙂 Imam namreč tako nesrečno kožo, da se vse zažre vanjo…

Napišite komentar

Culinary journey by me