Čokoladna torta s karamelo in lešniki – Toffifee

%C4%8Cokoladna+torta+s+karamelo_1.jpg

Večina oktobrskih rojstnih dnevov je pod streho. Enega še pričakujemo – nestrpno! A lahko rečem, da sem za ta mesec opravila s tortami – najverjetneje. Pri tortah res nimam polikanega stila, ne uporabljam tičino mase in barvil, četudi gre za otroške torte. Ves fokus usmerim v okus. In tako imamo pri nas doma mladička zaenkrat naravnana tako, da ima eden raje sadne okuse, drugi pa čokoladne. Sicer ni nihče prav naklonjen tortam, a k rojstnem dnevu kar nekako sodijo. Tako sem za letošnji čokoladni, bogat okus torte, našla navdih pri krasni ustvarjalki, kreativki, fotografinji, food stilistki Cinnamon and Thyme. Recept za Čokoladno karamelno torto brez moke sem sicer nekoliko prilagodila mojemu okusu – ina namesto ameriških orehov uporabila pražene lešnike. Torta je res močna sladkorno čokoladna bomba, a je odlična. Že majhen košček je dovolj, da te popelje v nebesa.

%C4%8Cokoladna+torta+s+karamelo_2.jpg


SESTAVINE:

 • Biskvit:
  • 70 g mletih mandljev
  • 70 g sladkorja
  • 5 jajc
  • 25 g grenkega kakava v prahu
 • Čokoladna krema:
  • 350 g smetane
  • 200 g temne čokolade
 • Karamela: 
  • 180 g belega sladkorja
  • 200 g smetane
  • 10 g masla
  • 70 g sesekljanih, praženih lešnikov
 • Sirup:
  • 4 žlice vode
  • 1 žlička sladkorja
  • 2-3 žlice konjaka
  • 80 g praženih, sesekljenih lešnikov (za okras)
  • zavitek bonbonov Toffifee (za okras – po želji)

PRIPRAVA:

Biskvit:

Mlete mandlje sem zmešala s kakavom v prahu. Rumenjake sem stepla s polovico sladkorja. Prav tako sem z drugo polovico sladkorja stepla beljake v čvrst sneg. Pazljivo sem združila rumenjakovo in beljakovo zmes ter počasi umešala še mlete mandlje s kakavom. Testo sem vlila v pomaščen in s peki papirjem obdan model premera 18 cm in pekla približno 25 minut na 180 °C. Ohlajeno testo sem čez polovico prerezala  na dva dela.

Čokoladna krema – dobro jo je pripraviti že prejšnji dan:

Za čokoladno kremo sem segrela smetano in vanjo umešala koščke temne čokolade, da so se popolnoma raztopili. Kremo sem ohladila in jo čez noč postavila v hladilnik. Naslednji dan je bila precej trda in pripravljena za mazanje. Je pa čvrstotst kreme odvisna od čokolade, ki jo uporabite – če ne bo dovolj čvrsta, jo lahko za še stepete kot smetano.

Karamela:

Sladkor sem stresla v globoko kozico in jo pristavila na srednje močan ogenj. Ko se je sladkor začel vidno topiti, sem ga začela rahlo mešati, da se ne bi zažgal. Dobiti mora lepo, karamelno, zlatorjavo barvo. Je pa res, da ga lahko preveč mešanja sprime v kepo in potem traja nekoliko dlje časa, da se povsem raztopi. Ko se je sladkor povsem raztopil, sem vanj primešala segreto sladko smetano in mešala, dokler ni postala homogena zmes. Vmes je bilo kar nekaj kemičnih reakcij: najprej je smetana narastla skoraj do roba kozice, potem se je nekaj sladkorja sprijelo v kepo, a iz vsega skupaj je po nekaj minutah mešanja nastala krasna, kremna karamela. Ko se je nekoliko ohladila, sem vanjo umešala sesekljane lešnike.

Zlaganje torte:

Prvo plast sem dobro navlažila s pripravljenim sirupom, na debelo namazala s karamelo in pokrila z drugo plastjo biskvita, ki sem jo prav tako obilno navlažila s sirupom. Vse to sem zlagala nazaj v model, da se je lahko karamela še dodatno strdila v hladilniku. Potem sem po kakšni uri vzela torto iz hladilnika in previdno odstranila model ter velo torto namazala s čokoladno kremo. Z vročim nožem sem zgladila stranice in površino torte ter jo okrasila s preostalo karamelo, sesekljanimi lešniki, v drugem poskusu pa tudi z bonbončki Toffifee in ekstra porcijo karamele.

 

%C4%8Cokoladna+torta+s+karamelo_3.jpg

Princeski je bila tale najljubša. Korenjak pa je dobil breskovo jogurtovo torto s tanko plastjo mandljevega biskvita, ki je bila tako rahla in sočna, da jo je bilo skoraj nemogoče ujeti v objektiv na način, da bi prenesla objavo;-) Je bila pa osvežilna in odlična. Nekakšna protiutež tej kalorični bombi, ki jo je vsekakor vredno sprobati.

23 komentarjev

 1. Petra Kranjica 15. 10. 2012 at 8:50 - odgovori

  Odlično izgleda!

 2. Kuharca 15. 10. 2012 at 9:00 - odgovori

  Kaj pa bi predlagala za namakanje namesto konjaka? Pri nas smo namreč čisto anti-alkohol in ga niti nimam doma, niti mi ne diši, da bi ga uporabila. Se mi zdi pa recept tako mamljiv, a bi poskusila za en novemberski rojstni dan.

  Hvala1

 3. Gourmet forever 15. 10. 2012 at 9:23 - odgovori

  Konjak lahko preprosto izpustiš in uporabiš samo sladkorni sirup. Lp

 4. Anita 15. 10. 2012 at 9:43 - odgovori

  Mmmm, vedno bolj se nagibam k čokoladnim tortam. 🙂

 5. Brnistra 15. 10. 2012 at 12:29 - odgovori

  Torta vredna greha! Le karamela bi mi pomoje znala nagajat. Nazadnje ko sem se je lotila, je bil totalen polom. :/

 6. Irena 15. 10. 2012 at 13:45 - odgovori

  Prvič ko bom imela kaj časa, bom skušala pripraviti takšno torto. In potem si jo bom privoščila, ostali dobijo le, če bodo skrajno pridni. 😀

 7. Vladuška 15. 10. 2012 at 14:35 - odgovori

  Uf, tule pa bi jaz z velikim, velikim veseljek. Čisto po mojem okusu, čeprav imam rada tudi sadne.

 8. Avena 15. 10. 2012 at 19:49 - odgovori

  Mamljivo. V soboto pečem torto in sem bila že čisto odločena, da bom spet važna s tvojo lešnikovo-čokoladno-hruškovo torto, pa vidim tole 😉
  Pred karamelo imam tudi jaz malo treme, ampak bom tvegala.

 9. DB 15. 10. 2012 at 21:40 - odgovori

  No, tudi takšne torte bodo prišle na vrsto. Zaenkrat pa delam takšne, kot mi naročijo. Super recept, ki ga bom sigurno sprobal.

 10. Cinnamon and Thyme 16. 10. 2012 at 10:44 - odgovori

  Lepa je!! 🙂 Pa en košček bi :). Vedno mi bolj "dišijo" torte, ki jih naredi nekdo drug, ko jo delaš sam se enostavno že vonja "naješ" :).

  p.s. Pa hvala za vse "nazive" :), jaz bi uporabila samo "navdušenke, ki se trudi kuhati" :D!

 11. Nevena 17. 10. 2012 at 12:02 - odgovori

  Wooow, ovo je prava čoko bomba a ja takve baš volim:)

 12. I was trying to understand the recipe, but google translator doesn't help much. It looks amazing!

 13. Gourmet forever 18. 10. 2012 at 5:28 - odgovori

  I know – Google translator doesn't help much. Maybe this will:-)

  Chocolate caramel cake with hazelnuts

  For the cake: (18 cm)
  70 g ground almonds
  70 g sugar
  5 eggs
  25 g dark bitter cocoa

  Chocolate cream:
  350g heavy cream
  200 g dark chocolate

  Caramel: recipe from: here
  180 g white sugar
  200 g heavy cream
  10 g butter
  70 g roasted chopped hazelnuts

  Syrup:
  4 tablespoon water
  1 teaspoon sugar
  2-3 tablespoon cognac

  some roasted chopped hazelnuts

  For the cake:
  Mix almonds with cocoa powder. Separate egg yolks from egg whites. Beat egg yolks with half of the sugar until fluffy and pale. Do the same with egg whites: in a medium mixing bowl whip the egg whites with half of the sugar until really stiff peaks form (this is essential for the success of the cake/batter). Carefully combine egg yolk mixture with egg whites mixture and slowly add ground almonds with cocoa. Pour into prepared baking pan and bake at 180-190 °C for approx. 25 minutes. When baked and cooled cut in half so you get two layers.

  Chocolate cream: (one day before)
  Heat the heavy cream until it starts to bubble, remove from the heat and mix in chocolate pieces. Whisk. Put it back to low heat and stir until all the chocolate melts. Set aside, cool to the room temperature and leave (store?) it in the fridge overnight.
  Next day the cream will be very thick so just mix it with a spoon.

  Caramel:
  Put sugar in a deep saucepan. Use white color pan so you can immediately see when the sugar starts to caramelize. Stir until it starts to melt. Keep stirring and make sure there are no clumps in the melting sugar. If it starts to brown to fast, just lower your heat and keep stirring. When melted, remove it from the heat and add warm heavy cream (be careful it will bubble a lot) and mix until it thickens. A big ball of caramel may form when you add the heavy cream, but don't worry, just keep on stiring.
  When done, mix in chopped hazelnuts and cool to a room temperature.

  Assembling the cake:
  Place the first layer of the cake on a plate, soak it with prepared syrup, put the caramel on top and cover it with the second cake layer. Again soak it with syrup and frost it with chocolate cream. Chocolate cream will be quite thick, use warm palette knife to smooth the top surface and outer side edges of the cake.
  Decorate with the rest of the caramel and hazelnuts.

 14. Anonimni 5. 2. 2013 at 21:07 - odgovori

  namesto konjaka lahko uporabiš tudi domači rum tko samo za okus

 15. Janja Granula 4. 3. 2013 at 16:53 - odgovori

  Tole torto sem spekla pred dvema dnevoma in okus je fantastičen, priprava pa čisto enostavna. Malo več časa mi je vzela le karamela, ker sem jo delala prvič ampak sem bila bolj vstrajna od kepic sladkorja. 🙂 Edino kar sem prilagodila je sirup za testo in sicer sem ga pripravila iz Irish crema, sladke smetane in mleka, prav tako sem malo likerja dodala v čokoladno kremo. V glavnem super recept, priporočam!

 16. almira d. 31. 10. 2015 at 21:28 - odgovori

  Uauuuuuuuu, čudovita! Bi jo rada sprobala, pa me skrbi, da mi slučajno ne bi ratala…Zanima me smetana, kjer se omenja…a je to navadna sladka smetana ali tista, ki prav piše, da je za stepanje? =) Kaj pa konjak…se veliko čuti? Torto nameravam peči za otroke…ali ga raje izpustim?? In še eno vprašanje glede karamele…A se ne strdi, ko se ohladi??? Se bojim, da ne bi bila trda, pa se ne bi mogla lepo narest v maso , pa mazat potem? =) Kolko vprašanj, hihihih. Ma hočem biti ziher, ker zgleda res njamiiiiiiii. Vse pohvale! Lp

 17. almira d. 31. 10. 2015 at 21:39 - odgovori

  Aja, zdaj pa vidim, da je pekač premera 18cm, moj pa je 23-24cm. Kaj pa zdaj? =)

 18. Gourmet forever 2. 11. 2015 at 12:01 - odgovori

  Konjaka se ne čuti, ratala bo zagotovo, smetana je navadna. Karamela je gosto kremna, ni pa trda. Le pogumno;-)

 19. Gourmet forever 2. 11. 2015 at 12:02 - odgovori

  Malo povečaj količino sestavin;-)

 20. almira d. 2. 11. 2015 at 21:20 - odgovori

  Hvala za hiter odgovor, gotovo poizkusim 🙂 lp.

 21. almira d. 2. 11. 2015 at 21:21 - odgovori

  Bom ja, se pa bojim, da ga kje ne kiksnem, s kakim sladkorjem, itd. 😉

 22. Sanela Majstorović 20. 2. 2016 at 10:36 - odgovori

  Danes bom sprobala to tortico. Upam, da mi rata. Najbolj se bojim karamele 😉 Hehe 😀 Še nikoli delala. Sem zasledila, da ste delali tudi breskovo jogurtovo torto. A za to tudi obstaja recept? To bi bilo nekaj za mojo princesko 😀

Napišite komentar

Culinary journey by me