Malinov+makron_01.jpg

Dolgo časa je minilo od takrat, ko sem se lotila izdelave domačih francoskih makronov in sedaj je prišla priložnost, da se znova posladkamo z njimi. Odločila sem se za malinove, saj je ravno barva tista, ki je simbolizirala ta poseben dan pred dvema letoma, ko smo se sladkali s poročnimi makroni nedomače izvedbe. Večjih problemov pri izdelavi nisem imela, celo več, postopek sem si precej olajšala, saj sem namesto italijanske meringue, uporabila kar franconsko različico.


SESTAVINE:

  • 90 g beljakov (dobro je, da jih ločite od rumenjakov že nekaj dni prej in shranite v hladilniku, pred uporabo pa naj bodo nekaj časa na sobni temperaturi)
  • 25 g sladkorja
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 110g fino mletih mandljev (najbolje, če uporabite olupljene in šele nato zmlete)
  • malo roza barvila v prahu
  • 200 g bele čokolade
  • 70 ml smetane
  • 100 g malin

PRIPRAVA:

Najprej sem v multipraktiku na hitro premešala mlete mandlje, sladkor v prahu in barvilo, da so se premešali med sabo. Potem sem stepla beljake do faze, ko so bili že beli, a še vedno mehki in dodala sladkor. Stepala sem naprej, dokler ni postal sneg lepo sijoč in čvrst. Beljakov na tem mestu ne smemo preveč stepsti, da ne bo sneg postal suh. Potem sem vanj previdno umešala mandljevo mešanico in vse skupaj premešala v največ 50 zamahih – toliko, da so se mandlji s sladkorjem lapo umešali v sneg in hkrati, da zmes ni postala preveč tekoča. Potem sem z zmesjo napolnila servirno vrečko in na pekač s peki papirjem nabrizgala majhne makrone – premera 3 cm. Brizgala sem jih tako, da je bilo med njimi še malo prostora, saj se ti še nekoliko razlezejo. Nabrizgane na pekač sem pustila počivati na sobni temperaturi približno pol ure – toliko, da so se po površini nekoliko posušil. Potem sem jih pekla 15 – 20 minut pri 135 °C. Pomembno je, da se okoli njih naredi tak lep, mehurčkast obroč.

Vmes sem pripravila ganache iz bele čokolade in malin. Belo čokolado sem nalomila na majhne koščke in jih prelila z zavreto smetano. Vse skupaj sem mešala toliko časa, da se je čokolada popolnoma raztopila. Čokoladni ganache sem shranila v hladilniku toliko časa, da je postal gostejši. Potem sem vanj umešala še z vilico pretlačene maline in ga zopet postavila v hladilnih za kakšno urco, da se je ganache lepo zgostil in sem z njim nahko nadevala makrone – kot bi delala sendvičke. V nekatere sem poleg ganacheja nadevala še nekaj svežih malin.


Malinov+makron_02.jpg

 

Tako smo 2. obletnico poroke, poleg v Hiši Franko, praznovali tudi doma. In lahko mi verjamete, da je bilo slastno. Povem vam pa, da je tale varianta priprave francoskih makronov veliko enostavnejša in sploh ne tak bav bav, zato vam priporočam, da se jih tudi sami enkrat lotite, saj so odlični!

Pri nas bodo kmalu spet na ogled (no ja, na pokušino). Princeska ima najraje čokoladne, a me mika priprava kakšnih novih, čeprav so čokoladni in navadni še najbolj “zdravi” – tale barvila mi niso najbolj pri srcu.

Pa vi? Ste jih že kdaj poskusili? Ste jih že jedli? Ali pa morda celo sami naredili?