Borovničev sladoled

Borovni%C4%8Dev+sladoled_02.jpg

Letos je z borovnicami bolj slabo. Pravijo, da so v času cvetenja pomrznile. Kakšna škoda! Nekaj pa se mi jih je kljub vsemu uspelo priboriti – brez borovničevega džema v zimo ne gremo. Na varnem je tako že nekaj kozarcev te dobrote, ki nam pozimi popestrijo kakšen jogurt ali pa kruh, namazan s kislo smetano in tem nebeško dobrim temnim namazom. Nekaj jih je še ostalo, tako da sem lahko enkrat naredila tudi sladoled in borovničev zavitek – borovnice na kvadrat. Sladoled je enostavno pripraviti in zanj ne potrebujete niti 5 minut dela – okus pa je pravi.

Borovni%C4%8Dev+sladoled_01.jpg


SESTAVINE:

 • 400 g borovnic
 • 1 dl smetane
 • 3 žlice sladkorja

PRIPRAVA:
Vse sestavine sem zmlela v gladko maso in jo dala za pol ure v avtomat za pripravo sladoleda. Po pol ure je bila zmes kremasta, a še vedno premalo namrznjena za delanje kepic, zato je romala v zamrzovalnik še za dodatne pol ure. Tisti, ki imate radi tekoč sladoled bi ga lahko sicer že takoj jedli, a meni je ljubši tisti, malo bolj zamrznjen, ki se ne stopi prehitro.


Borovni%C4%8Dev+sladoled_03.jpg

Seveda je odveč dodati, da takšnega borovničevega sladoleda ne dobiš nikjer, kjer ga prodajajo po dober evro zvrhano kepico. To je pravi borovničev okus, s povsem naravnimi sestavinami.

Upam, da še pade kakšen dodatni kilogram – pa ne na meni, borovnic sem mislila;-) Poznate koga, ki jih nabira in prodaja? Letos?

11 komentarjev

 1. Vladuška 1. 8. 2012 at 8:12 - odgovori

  Poznam nekaj ljudi, ki borovnice vsako leto nabirajo, ampak kot si dejala, so letos vsi zelo razočarani, ker jih dejansko ni, tako da jih ne naberejo niti za lastne potrebe. Obožujem takšne naravne sladolede, kot tudi borovničev štrudl. Njami.

 2. Tadeja 1. 8. 2012 at 10:30 - odgovori

  Nama borovnice uvijek umru kad ih posadimo 🙁
  A toliko bih voljela da ih imamo, jer ih obožavam. Jedno vrijeme sam kupovala smrznute knedle s borovnicama, slovenski proizvođač, ne znam točno tko, davila sam se u njima. 🙂
  Na sladoled kažem samo ahhhhhhhhhh 🙂

 3. Tadeja 1. 8. 2012 at 10:31 - odgovori

  E da i prošle godine sam u Sloveniji dobila domaći liker od borovnice, pocuclali smo ga u trenu! 🙂

 4. Anita 1. 8. 2012 at 13:04 - odgovori

  Take sladolede (vsaj približek) so včasih prodajali na hrvaškem. Kjer so zmleli smetanov sladoled in zmrznjeno sadje. Njama.

 5. Gourmet forever 1. 8. 2012 at 19:56 - odgovori

  Ove borovnice mislim da rastu samo v šumi. Ako si mislila američke, one trebaju kislu zemlju.

 6. Gourmet forever 1. 8. 2012 at 19:57 - odgovori

  Ja, se spomnim. Mislim, da so jih imeli tudi pri nas, da si lahko izbiral sadje (borovnice, jagode, mešani gozdni sadeži, maline…) – ja, res je bil dober.

 7. Anonimni 2. 8. 2012 at 9:29 - odgovori

  Takšen sladoled lahko kupiš v moji najljubši slaščičarni Sladka jama, ki se nahaja v Zupančičevi jami! Vsak dan sicer menjajo okuse, z malo sreče pa lahko naletiš na 100% borovničev sladoled :)!

 8. Anonimni 12. 8. 2012 at 14:54 - odgovori

  Tak borovničev sladoled zagotovo dobiš v poletnem času v centru Kranjske Gore v slaščičarni zraven hotela Kotnik. Odličen je. Pa dober tek 🙂

 9. Gourmet forever 13. 8. 2012 at 7:21 - odgovori

  Super! Si bom zapomnila, ko bomo naslednjič v Kranjski Gori ali pa kje v bližono Zupančičeve jame;-)

 10. Eva Kosmač 14. 8. 2013 at 13:39 - odgovori

  A to lahko narediš tudi brez tega avtomata za sladoled? a bi blo dost če vse sestavine samo fino zmiksaš in daš v zamrzovalnik?

 11. Gourmet forever 14. 8. 2013 at 21:25 - odgovori

  Lahko ja. Ga je pa dobro vsako uro med zamrzovanjrm premešati, da preprečiš nastanek ledenih kristalčkov.

Napišite komentar

Culinary journey by me