Torta+%C4%8Dokoladna_02.jpg

Marca smo poleg ene svečke upihnili še cel kup svečk. Če pogledamo resnici v oči, pride čas, ko bi bila klasična dimenzija torte premajhna za polje svečk, ki bi jih bilo potrebno posejati;-) Pa saj ni tako hudo. Praznovali smo šele rosnih 39 let mojega dragega moža. Ker ni ljubitelj klasičnih tort s tremi plastmi biskvita, je dobil takšno, ki je imela samo podstavek biskvitne narave, ostalo pa je bila mešanica puhaste sladke kreme v kombinaciji sadja. Hruške ljubijo čokolado. In jaz ljubim njega.


SESTAVINE

  • 200 g praženih mletih lešnikov
  • 5 jajc
  • 5 žlic sladkorja
  • 300 g temne čokolade
  • 500 ml sladke smetane
  • 3 listi želatine
  • 2 hruški
  • malo čokoladnega likerja za navlažitev biskvita

PRIPRAVA

Za biskvit sem ločila beljake od rumenjakov in najprej penasto stepla rumenjake in sladkor – do blede barve. Nato sem vanje umešala lešnike in na koncu previdno umešala še beljakov sneg. Vse skupaj sem pekla v tortnem pekaču premera 24 cm, ki sem ga obložila s peki papirjem pri 180 °C približno 20 minut. Nato sem biskvit ohladila.

Za kremo sem nalomila čokolado na majhne koščke in jo v polovci smetane previdno stopila na blagem ognju. V ohlajeno čokoladno smetano sem dodala še preostanek smetane in vse skupaj čvrsto stepla. Vanjo sem umešala namočene in stopljene liste želatine in dobro premešala.

Z biskvita sem odstranila peki papir in ga položila na dno tortnega modela. Stranski del – ograjo – sem pustila. Navlažila sem ga s čokoladnim likerjem. Na biskvit sem zložila na tanko narezane rezine hruške in jih prekrila s čokoladno kremo. Vmes sem dala še preostanek hrušk inzaključila samo s čokoladno kremo. Vse skupaj sem čez noč pustila v hladilniku, da se je krema lepo strdila in torta kasneje lepo rezala.


Torta+%C4%8Dokoladna_01.jpg

Dragi je bil zadovoljen, jaz pa kljub temu, da je bila torta brezglutenska, nisem poskusila niti grižljaja. Enostavno mi v tistem trenutku ni pasalo nič sladkega, kasneje pa je že ni bilo;-)

Še opomnik: časa za komentiranje in morebitno večerjo s kuharico počasi zmanjkuje. Imate še samo 2 dni časa. Komentirajte!