Brokolijeva+juha+s+creme+frish_04.jpg

Res je, pozimi se juhice vedno priležejo. Posebej kremne. Te imamo pri nas, poleg nekremne francoske čebulne, najraje. Pa tako enostavno in hitro se jih pripravi. Nočem zveneti čistunsko, a zame je greh kupovati juhe iz vrečk. Tudi če zanemarim vse tisto škodljivo in umetno, ki je v njih. Pravo zelenjavno kremno juhico pripravimo morda še hitreje kot tisto iz vrečke. In koliko bolj zdrava je! Upam, da ste to že spoznali in ste z njimi opravili – če ne prej pa v študentskih časih.

za tole brokolijevo juho niti ne potrebujemo veliko dodatkov, da bi dosegli odličen okus. Včasih je dobro ostati kar pri osnovnih sestavinah – saj veste, manj je več.

Brokolijeva+juha+s+creme+frish_03.jpg


SESTAVINE

  • 1 brokoli
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • košček masla
  • 4 žlice crème fraîche (lahko pa tudi kislo smetano)

PRIPRAVA:

Brokoli sem dobro oprala, narezala na manjše cvetke in v slanem kropu kuhala 4 minute. Brokoli se mora malo omehčati, hkrati pa mora obvezno ohraniti tisto prekrasno zeleno barvo. Vodo, v kateri se je kuhal brokoli sem odcedila in shranila v drugi posodi. Brokoli sem skupaj z nekoliko tekočine s paličnjakom spirirala v gladek pire, ki sem mu nato prilivala vodo od kuhanja – toliko časa, da sem dobila želeno gostoto. Pri nas imamo raje malo bolj gosto kot preredko. Potem sem juho samo še po okusu dosolila, poprala in vanjo naribala malo muškatnega oreščka. Za polnejši okus sem dodala še majhen košček masla.

Juho sem nadevala v jušne skodelice in jo obogatila z domačo crème fraîche, ki bi jo lahko sicer tudi nadomestila z našo kislo smetano, a crème fraîche je nekaj posebnega.


Brokolijeva+juha+s+creme+frish_01.jpg

Vas zanima, kako lahko z malo truda tudi sami naredite crème fraîche?