Kremna cvetačna juha z žafranom

Cveta%25C4%258Dna+juha_01.jpg

Po teh kulinarično bogatih praznikih je čas za kakšne bolj lahkotne jedi kot so juhe in solate. In čez kremne zelenjavne juhce jih ni. Tale je sicer čisto preprosta cvetačna varianta, a ji posebno noto vsekakor dodata žafran in popečene cvetačne cvetke. Okus pečene cvetače mi je zadišal ob branju enega najbolj estetskih kulinaričnih blogov, zato sem tako sfrizirano cvetačo uporabila kot dekoracijo in popestritev že tako okusne kremne cvetače.


SESTAVINE

 • 1 velika cvetača
 • 0,5 l mleka
 • 0,5 l perutninske osnove
 • žlica masla
 • sol in poper
 • ščep žafrana
 • oljčno olje

PRIPRAVA

Jušno osnovo in mleko sem solila in zavrela. Vanjo sem stresla cvetačne cvetke, ščepec žafrana in jih kuhala do mehkega. Nekaj najlepših cvetk sem posebej prihranila, ostale pa sem skupaj z malo tekočine spasirala (s paličnjakom) v gladko kremo. Potem sem prilila še toliko tekočine, da je nastala gostota juhe kot nam je najbolj všeč, torej kar gosta. Dodala sem še en ščepec žafrana, po okusu dosolila in poprala.

Posebej sem v ponvi razpustila maslo, na katerem sem hrustljavo popekla prihranjene cvetačne cvetove. Te sem naložila na sredino krožnika juhe in vse skupaj še pokapljala z nekaj kapljicami oljčnega olja.

Lahko in zelo okusno, tudi otroka sta vse pomazala. Ste tudi vi med prazniki zaradi hrane morali odpreti kakšen gumb na hlačah?

3 komentarji

 1. Vladuška 28. 12. 2011 at 10:36 - odgovori

  Gumba mi sicer še ni bilo potrebno odpreti, ampak po parih dneh bolj obilne hrane res paše kakšna juhica in za tako kremno sem takoj.

 2. HRANDICA 28. 12. 2011 at 22:44 - odgovori

  Še dobro da ne.Letos sem bila disciplinirana:). Juhica s cvetačo pa je zagotovo nekaj, kar bi lahko pri nas tudi šlo v promet. Fina fotka.
  Lepe praznike ti želim in okusno ter kreativno novo leto ♥.

 3. Cinnamon and Thyme 29. 12. 2011 at 23:34 - odgovori

  Ne glede na to, da imam rada praznike in da res rada jem, se mi zdi, da je vsako leto preveč :). Tole bo zelo dobrodošlo! Hvala ti za recept in lepe besede :)!

  Vse dobro v novem letu želim tebi in tvojim! 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me