Peter%25C5%25A1iljeva+juha_1.jpg

Prijateljica mi je prinesla skoraj pol kilograma skodranega peteršilja in greh bi bil vsega zamrzniti, saj bi s tem veliko izgubil tako na okusu kot na vitaminih. Vsebuje namreč velike količine mineralov, predvsem železo, mangan, kalcij in baker. Zato je redno uživanje peteršiljevega soka izjemno učinkovito pri odpravljanju anemije. Kalcija vsebuje kar dvakrat več kot primerljiva količina kravjega mleka. Vsebuje tudi veliko vitamina C, beta karotena pa ima celo več kot korenček. Ker je zelen, je očitno, da vsebuje tudi klorofil, za tega pa vemo, da je med najpomembnejšimi snovmi, ki jih lahko vase vnesemo s hrano.

Tako kot pri ostalih zeliščih in rastlinah, ki vsebujejo eterična olja, naj bodo tudi s peteršiljem previdne nosečnice.

Poleg omenjenega za peteršilj velja še, da blaži krče gladkih mišic, ureja menstrualne težave, pomaga pri izkašljevanju, deluje protimikrobno, blaži notranja vnetja, pomaga pri odpravljanju težav z ledvicami in ostalimi sečili, odpravlja vetrove in slabo prebavo, če ga žvečimo, odpravlja slab zadah in ima pozitivne učinke na kožo.

Zato sem se odločila, da pripravim peteršiljevo juho, v kateri bo peteršilj igral glavno vlogo in okrepil naše zdravje. Navdih zanjo sem dobila v knjigi Andreja Kuharja – Kuharjeva knjiga.

Peter%25C5%25A1iljeva+juha_3.jpg

120 g opranega peteršilja sem na hitro blanširala v rahlo osoljeni vodi. V kozici sem na žlici masla zarumenela 1 sesekljano šalotko, ji dodala peteršilj in zalila s kančkom belega vina ter na hitro podušila. Nato sem dodala 0,5 l goveje osnove in še žlico masla. Na hitro sem pokuhala, dodala še 3 dl smetane in vse skupaj na majhnem ognju kuhala največ 3 minute. Potem sem juho zmiksala s paličnjakom.

Preden sem jo postregla, sem jo še enkrat pogrela, solila, poprala in odišavila s kančkom limoninega soka. Čisto na koncu sem dodala še 2 žlici stepene smetane.

Peter%25C5%25A1iljeva+juha_2.jpg

Juha je bila tako dobra, da sem jo potem naredila še enkrat in uporabila še enkrat toliko peteršilja, tako da smo bili zbombardirani z vitamini in minerali.