Krompir_glavnik_1_PS.jpg

Krompir je lahko samo krompir, lahko je pa tudi gospod Krompir. Včasih so mu rekli hrana za reveže, lahko pa je tudi predmet velikih mojstrovin in definitivno so večji mojstri tisti, ki znajo iz preprostega ustvariti posebno kot pa tisti, ki iz že tako posebnih sestavin ustvarjajo posebne jedi.

Tole je super način, kako navaden krompir spremeniti v okusno prilogo, estetsko popestritev krožnika ter korak stran od vsakdanjosti uporabe krompirje. Seveda ni zadeva v resnici čisto nič posebna in je celo zelo enostavna za pripraviti, je pa čedno pogledati takole privlačno pečen gomolj krompirja.

Krompir_glavnik_2_PS.jpg

Krompir sem dobro skrtačila, saj sem ga pekla kar z olupkom. Na zaobljeni strani krompirja sem se z nožkom poigrala in poskusila ustvariti krompirjev glavnik. Poleg zareze, ki sem jo naredila z nožem, sem milimeter stran naredila še eno in tanek del krompirja med vsako zarezo odstranila, da sem lahko v tisti predalček nadevala začimbnice. Tako sem neredila zareze po celotni zgornji površini krompirja.

Potem sem kropir dobro solila, v prostorčke nastalega glavnika pa vtrla mešanico rožmarina in timijana. Krompir sem pekla na peki papirju, pri 180 ° C dobre pol ure. Preden sem ga postregla, sem nanj položila še tanko rezino masla, ki se je takoj razlezlo po zarezah in dodatno poskrbelo za odličen okus zeliščnega krompirja.

Krompir_glavnik_3_PS.jpg

Poleg krompirja smo jedli telečje zvitke in pečeno rdečo peso. Mmmm, kako dobro kosilo.

Vikend je pred vrati in imam toliko idej, kaj vse ustvariti v kuhinji, da ne vem, kje bom začela. Kakšno stvar bom vsekakor morala prihraniti za kdaj drugič… Pa vi? Kaj boste pa vi kuhali ta vikend?