Juha+iz+zelene+in+jabolk_1.jpg

To je juha za hladne jesenske ali pa zimske dni, ki te ogreje in nasiti. Ideja je zopet Mojstrova, zato vam lahko že to dejstvo samo zase pove, da je res okusna. Jaz sem sicer izpustila krompir, ker se mi zdi zelena sama po sebi zelo kremasta, je pa zato imela juha malo močnejši, bolj izrazit okus po zeleni. Torej, tisti, ki jo ljubite, krompir mirno izpustite, ostalim pa kljub vsemu priporočam kakšen krompir ali dva za uravnavanje okusov.

V kozici sem raztopila žlico masla in na njem podušila na koščke narezano šalotko in  por. Uporabila sem samo beli del pora. Nato sem dodala olupljen in na koščke narezan gomolj ene srednje velike zelene. Prav velikih zelen ne kupujte, saj so znotraj vedno puhaste in prhle – torej neuporabne. Dodala sem še par sesekljanih strokov česna. To sem nekaj časa rahlo pražila – toliko, da se je začela zelena mehčati. Nato sem prilila liter zelenjavne osnove in zelenjavo pokuhala do mehkega. S paličnjakom sem juho spirirala na gladko in kremno osnovo, jo solila in poprala ter dodala še malo smetane.

Juho sem pokuhala še par minut na nizkem ognju, tačas pa pripravila še ostale dodatke.

Jabolko sem narezala na luštne kocke in jih na hitro sotirala – na hitro popekla na maslu. Na tanko narezano slanino sem položila na pekač s peki papirjem in jo v pečici hrustljavo zapekla.

Juha+iz+zelene+in+jabolk_2.jpg

Krepčilna juha, ki pride pri nas kmalu spet na vrsto.