Kakijeva+pena_02.jpg

Kaki – sadež bogov. Zlato jabolko. Rajski sadež. Ko jeseni pojemo še zadnje grozdje, nas nekje do Božiča začne razveseljevati kaki. Zdrav in okusen sadež, ki vsebuje veliko naravnih sladkorjev.

Od mineralov vsebuje precej kalija, fluora in magnezija, nekaj bakra, kalcij, fosfor, železo, vitamine C, B1, B2, B6, pa tudi jod, krom, baker, selen ter še druge vitamine in rudnine. Z dvema kakijema na dan bomo potešili telesno potrebo po predstopnji provitamina A, torej karotenoidih.
Redno uživanje kakijev v njegovem času nam pomaga urejati prebavo in čistiti ledvica. Poleg tega je kaki eno redkih sadnih dreves, ki ga pred boleznimi ni potrebno ščititi s kemijskimi pripravki.

Spomnim se mojega prvega srečanja s kakiji, pred kakšnimi 15 leti. Ko sem ugriznila vanj, mi je zlepilo vse, kar se je tisti hip nahajalo v ustih. Ja, že takrat so bili to vsi stalni zobje ;-), ki so v trenutku postali kosmati. Takrat sem si rekla: “Nikoli več!” Pa sem vesela, da me je potem čez nekaj let, takrat še koruznik, prepričal, da sem poskusila pravega, dovolj zrelega, ki je izgubil vse lastnosti povzročanja kosmatega v ustih. Bil je preprosto božanski. Od takrat ga redno kupujemo kar v gajbicah.

Tale kakijeva pena pa je odlična osvežilna sladica, pripravljena v hipu.

 

Potrebujemo:

  • 5 kakijev
  • 1 grški jogurt
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 lista želatine
  • limonin sok
  • cimet
  • 1 žlica medu
  • mandljevi lističi

Priprava:

Kakije sem izdolbla iz lupine in jih zmiksala v gladek pire. 100 g pireja sem posebej shranila v hladilniku. V preostali pire sem umešala limonin sok in od sadne mešanice odvzela 5 žlic in jih segrela. Liste želatine sem namočila v hladni vodi. V segreto sadje sem umešala ožeta lističa, dobro premešala, da se je želatina razpustila, nato pa mešanico umešala v celoten pire. Počakala sem, da se je kakijev pire nekoliko ohladil in vanj umešala jogurt, stepeno sladko smetano, med in cimet.

Maso sem nadevala v kozarce in jih shranila v hladilniku. Po približno 3 urah sem nanje nadevala še kakijev pire, ki sem ga prej shranila in okrasila z mandljevimi lističi.

 

Kakijeva+pena_01.jpg

 

Odlična, lahka, osvežilna sladica, ki se z malo improvizacije pri meni spremeni kar v zdravo malico. Izpustim smetano in želatino in dobim okusen obrok, ki ga pojem brez kančka slabe vesti. Mmmmm, tudi danes bo na mizi.