Juha iz jajčevcev, belega fižola in skute

 

Gosta, nasitna in okusna juha, ki je nedvomno nekaj posebnega in nevsakdanjega. Idejo sem dobila pri Oliverju, ki res zna skombinirati prave sestavine, sploh za juhe in solate. Pravi mojster nenavadnih kombinacij je.

Čez noč sem namočila 300 g belega fižola. Naslednji dan sem ga odcedila, splaknila in zalila s svežo vodo, solila ter ga približno 1 uro kuhala do mehkega.

Jajčevce (6 srednje velikih) sem zarezala z nožem in jih približno 40  minut pekla v pečici pri 240 °C. Pečene sem prerezala na polovico in iz njih postrgala vso sladko sredico.

Na oljčnem olju sem pražila nekaj sesekljanih strokov česna, malo čilija, bazilike in peteršilja. Dodala sem jajčevce, kuhan fižol in zalila z zelenjavno jušno osnovo. Kuhala sem še približno 20 minut. Nato sem juho spirirala s paličnjakom, solila in poprala. Tike preden sem jo postregla, sem vanjo vmešala še 250 g domače, rahlo osoljene, skute.

Krepka juha se mi zdi ravno primerna za tole jesensko, dostikrat turobno obdobje, saj ti da veliko moči, a hkrati te pusti lahkega. Če pohitite, lahko še ravno dobite zadnje domače melancane.

2 komentarja

  1. Lady D 18. 8. 2013 at 20:08 - odgovori

    Tale juhica je bila odlična, jajčevci so res zakon. Samo barva moje juhe je bila tako neprivlačna – na sliki je nežno oranžna, Špela, a v receptu kaj manjka? Čili – v prahu? Lp, D

  2. Gourmet forever 19. 8. 2013 at 21:37 - odgovori

    Oranžna niti ni bila – mogoče je tako videti zaradi posode. Čilija pa nisem dala – zaradi otrok.

Napišite komentar

Culinary journey by me