Ajdova+ka%25C5%25A1a+z+jur%25C4%258Dki_3.jpg

Obožujem ajdovo kašo. Ker je okusna, lahko prebavljiva in zdrava. Ajda po biološki vrednosti beljakovin presega vse vrste žitaric, vsebuje pa tudi 2- do 3-krat več aminokislin. Pomembne odlike ajde v prehrani so med drugim manjše možnosti za povišane vrednosti slabega holesterola in krvnega tlaka, za diabetes in žolčne kamne; koristna je za boljše splošno stanje srčno-žilnega sistema. To med drugim omogočajo flavonoidi, ki jih je v ajdi kar precej, zdravju pa so koristni kot zelo cenjeni antioksidanti. Ajda je bogata tudi z vlakninami, manganom, magnezijem. Prav magnezij je zelo koristen za organizem pri porabi glukoze in izločanju inzulina, zaradi česar je ajda tako koristna v prizadevanjih za nižje vrednosti sladkorja v krvi.

Ajdova+ka%25C5%25A1a+z+jur%25C4%258Dki_1.jpg

Ajdova kaša z jurčki je sicer skorajda klasična slovenska jed, a obstaja spet veliko načinov priprave, tako da so lahko končni izdelki precej različni. Tale varianta, ko jo na koncu zapečem v pečici, je meni najbolj všeč.

Na oljčnem olju popražim dve šalotki, par strokov česna in dodam narezane sveže jurčke. Dobro se obnesejo tudi suhi, vnaprej namočeni jurčki. Pomešam, da zadiši daleč naokrog, nato pa dodam dobro oprano ajdovo kašo. Malo pomešam, nato pa začnem počasi prilivati vodo ali pa katero od jušnih osnov. Solim, popram, in dodam malo majarona in timijana.

Tekočino prilivam toliko časa, da je ajdova kaša skoraj popolnoma kuhana, tik pred koncem dodam še smetano – dober deciliter in žlico masla, premešam in jo zlijem v pekač, namazan z maslom. V pečici jo pečem še kakšne 10 minut – toliko, da ajdova kaša posrka še vso ostalo tekočino.

Ajdova+ka%25C5%25A1a+z+jur%25C4%258Dki_2.jpg

Ajdova kaša je dobra tudi v različnih zelenjavnih variantah, zato bo kmalu spet na jedilniku. Morda bo nekoč zadišala tudi princeski in korenjaku, ki se je za zdaj še na daleč izogibata. Upajmo…