Figova+pita_3.jpg

Malo sem že zadnjič nakazala, da bodo letos še na vrsti fige oz. kakšna sladica iz fig. In tako se je tudi zgodilo. Dolgo časa že nisem naredila kakšne pite. Tole sicer ni čisto pita v tistem strogem pomenu – pecivo s krhkim testom. Tokrat sem pito naredila iz listnatega testa in v njem, to je treba priznati, je poseben čar. Čar je predvsem v kombinaciji listnatega testa z vanilijevo kremo. In ko sem to dvoje združila še s slastnimi figami, je nastala popolnost.

Figova+pita_2.jpg

Listnato testo sem položila po namaščenih modelčkih za pite in vanje nadevala vanilijevo kremo. To sem naredila tako, da sem v skledi stepala 6 jajc, 2 žlici medu, vanilijevo sredico in pomarančno lupino. Posebej sem segrela 5 dl smetane skoraj do vrelišča. Takoj sem jo dodala k stepenim jajcem, nato pa stepala nekaj časa z največjo hitrostjo. Maso sem vlila v kozico, jo dala na srednjo temperaturo in ves čas mešala. Ko je  postala gladka in gosta kot jogurt, je bila pripravljena za skok v modelčke.

Figova+pita_1.jpg

Po nadevu sem naložila še na polovico prerezane fige. Ne nekatere sem potresla še malo na lističe narezanih mandljev. Pite sem pekla slabe pol urce pri 180 ° C.

Figova+pita_4.jpg

Edina napake te pite je bila ta, da je jaz nisem smela poskusiti in tako sem morala dragemu verjeti na besedo, da je bila pita božanska.