Figova pita z vanilijevo kremo – z mandlji ali brez

Figova+pita_3.jpg

Malo sem že zadnjič nakazala, da bodo letos še na vrsti fige oz. kakšna sladica iz fig. In tako se je tudi zgodilo. Dolgo časa že nisem naredila kakšne pite. Tole sicer ni čisto pita v tistem strogem pomenu – pecivo s krhkim testom. Tokrat sem pito naredila iz listnatega testa in v njem, to je treba priznati, je poseben čar. Čar je predvsem v kombinaciji listnatega testa z vanilijevo kremo. In ko sem to dvoje združila še s slastnimi figami, je nastala popolnost.

Figova+pita_2.jpg

Listnato testo sem položila po namaščenih modelčkih za pite in vanje nadevala vanilijevo kremo. To sem naredila tako, da sem v skledi stepala 6 jajc, 2 žlici medu, vanilijevo sredico in pomarančno lupino. Posebej sem segrela 5 dl smetane skoraj do vrelišča. Takoj sem jo dodala k stepenim jajcem, nato pa stepala nekaj časa z največjo hitrostjo. Maso sem vlila v kozico, jo dala na srednjo temperaturo in ves čas mešala. Ko je  postala gladka in gosta kot jogurt, je bila pripravljena za skok v modelčke.

Figova+pita_1.jpg

Po nadevu sem naložila še na polovico prerezane fige. Ne nekatere sem potresla še malo na lističe narezanih mandljev. Pite sem pekla slabe pol urce pri 180 ° C.

Figova+pita_4.jpg

Edina napake te pite je bila ta, da je jaz nisem smela poskusiti in tako sem morala dragemu verjeti na besedo, da je bila pita božanska.

2 komentarja

 1. Anonimni 5. 9. 2013 at 10:44 - odgovori

  Pozdravljena!

  Ta pita deluje zelo okusno, vendra moram priznati, da mi vanilijeva krema po tvojem receptu nikakor ne uspe. Namesto gladke kreme dobim umešana jajca z okusom po vaniliji. Mi morda lahko pomagaš? Hvala

  Lep pozdrav
  Lea

 2. Gourmet forever 5. 9. 2013 at 12:46 - odgovori

  Pozdravljena, vsako kremo, ki jo delamo iz jajc, moramo zelo previdno segrevati pri nizki temperaturi in stalno mešati, da jajca ne zakrknejo. Tudi meni se je že zgodilo, da sem dobila nekaj podobnega umešanim jajcem;-) malo vaje, pa bo – nizka temperatura, stalno mešanje, kozica z debelim dnom – mora uspeti;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me