Bu%25C4%258Dna+juha_1.jpg

Jeseni so moje favoritke ravno tele krasne, živo oranžne, goste, sladke, polne in aromatočne Hokaido buče. Vse druge vrste buč se niti primerjati ne morejo s tole lepotico. Zato bo morda tale juhica samo ena iz niza jedi, ki jih bomo iz teh buč jedli to jesen. Tudi juha bo na sporedu še kdaj, ker je tako dobra, da jo preprosto moram še narediti.

Bu%25C4%258Dna+juha_5.jpg

Hokaido buče sploh ni potrebno lupiti, juha ne potrebuje nikakršnega zgoščevanja, saj ima ta buča že sama po sebi veliko škroba, tako da so juhe goste in polne. In kar je najbolje – Hokaido buče lahko pogosto dobite popolnoma ekološko pridelane, kot je bila tale moja – iz ekološke kmetije Zahojnik.

Bu%25C4%258Dna+juha_4.jpg

Bučo sem prepolovila, izdolbla notranji mehki del z bučnicami in trdo meso narezala na koščke. Te sem popekla na oljčnem olju, da se je buča še bolj pokazala v svoji sladkosti in polnosti. Nato sem buče zalila z govejo osnovo (lahko bi seveda uporabila zelenjavno, a mi je te ravno zmanjkalo) in jih pokuhala do mehkega. Potem sem koščke buč z malo tekočine zmiksala s paličnim ter dodajala toliko tekočine, da sem dobila pravo gostoto juhe. To sem še dodatno solila (nekaj soli je bilo seveda že v jušni osnovi) in poprala, prilila malo smetane in zadeva je bila zaključena.

Bu%25C4%258Dna+juha_3.jpg

Pri postrežbi sem samo še juho obogatila s suho praženimi bučnimi semeni, malo kisle smetane in nekaj kapljicami domačega, gostega bučnega olja. Z lahkoto rečem, da bi takšno juho lahko jedla vsak dan.

Bu%25C4%258Dna+juha_2.jpg

Kaj pa vi? Katera je tista jed, ki bi jo lahko jedli vsak dan?