Mareli%25C4%258Dna+pita_1.jpg

Poleti, ko je na pretek vsega mogočega sadja, ko imamo v hladilniku komaj da prostor za vso sadje in zelenjavo, je pravi čas, da naredimo tudi kakšno sadno sladico. Pri pitah je tako, da lahko uporabimo kakršnokoli sadje in ne moremo zgrešiti. Če imate pravo testo, so lahko pite prava paša za oči in usta. Zato naj se začne sezona pit!

Pri testu za pito, torej pri krhkem testu, je najpomembnejše to, da ga zamesimo kar se da na hitro in da uporabimo hladno maslo. Prosim lepo, če se bo kdo lotil pite ali pa kakšne koli jedi po mojih receptih, maslo je tisto, ki da želen rezultat. Je ni margarina, ki bi ga lahko povsem enako nadomestila. Seveda so tu izvzeti vsi vegani in alergiki – zanje je povsem razumljivo, da bodo posegli po njim dovoljenih izdelkih.

Jaz dam vse sestavine za testo kar v multipraktik in on poskrbi za to, da je testo 1, 2, 3 zgneteno. Če bi ga predolgo mesili, bi postalo gumijasto, mora pa biti tako krhko, da se kar stopi v ustih. Pa tudi toplota rok ga zna hitro narediti nekrhkega – zato je multipraktik res super stvar.

V posodo te mašine sem dala 500 g moke, 100 g mletega sladkorja, ščepec soli, 250 g masla, 2 jajci in malo mrzlega mleka. Mašina je sestavine na hitro zgnetla v testo, ki sem ga dala za pol ure počivati v hladilnik.

Mareli%25C4%258Dna+pita_2.jpg

Po počitku sem modelčke za pito namazala z maslom in jih obložila s testom. Modelčke s testom sem dala nato še za pol ure v zmrzovalnik. S tem sem preprečila, da bi se testo med peko krčilo.

Med tem časom sem polovice marelic narezala na tanke rezine, s katerimi sem kasneje, v krogu, obliki rožice, obložila testo. Rezine marelic sem polagala stisnjene druga ob drugo, tako da je bila pita res sadna. Po vrhu vsake marelične rože sem potresla malo sladkorja, v katerem se vedno namaka kakšen vanilijev strok in nekaj timijanovih lističev. Morda vam bo zvenelo čudno, a kombinacija je res posrečena.

Mareli%25C4%258Dna+pita_3.jpg

Pite sem pekla slabe pol urce pri 180 ° C. Odlične so bile še mlačne in tudi potem, ko so se že ohladile.

Mareli%25C4%258Dna+pita_4.jpg