Kako obožujem poletje! Zaradi toplega vremena, dolgih dnevov, sonca, vrtnih zabav, piknikov, morja, dopustov… predvsem pa zaradi vsega, kar nam v tem času podarja narava in pridne roke zelenjavarjev, sadjarjev, kmetov in kar je še tovrstnih poklicev.

Vsak dan lahko jemo nove, zdrave, lahke jedi. To pozimi najbolj pogrešam. Čeprav je tudi narava poskrbela za to, da nam pozimi bolj paše jesti močno, nasitno hrano, medtem ko se poleti zlahka zadovoljimo zgolj s solatami in sadjem.

Kljub temu, da je zunaj vroče, paše za kosilo pojesti kakšno zelenjavno juho. Kremne juhice so pri nas (beri pri otrocih) zelo priljubljene, saj je zelenjava zmleta na prafaktorje.

Tale bučkina juha je poletni MUST BE – nadokusna, zdrava, lahka in nežna za želodčke.

Na oljčnem olju sem steklasto popražila šalotko, dodala nekaj sesekljanih strokov česna in na koščke narezane bučke. Te sem popražila toliko, da so dobile lepo zapečeno barvo, nato pa sem jih zalila z zelenjavno osnovo. Lahko pa bi uporabila kar vodo in jo solila. Bučke sem skuhala do mehkega (kar ne traja dolgo) in nato juho pretlačila s paličnim mešalnikom. Dodala sem malo popra, po okusu še dosolila in dodala še malo smetane ter košček masla.

Posebej sem zmiksala 2 pesti sveže bazilike, pest pinjol in žlico oljčnega olja. V to mešanico sem vtepla rahlo stepeno sladko smetano, pri čemer sem dobila rahlo bazilikino peno, ki se je lepo podala k bučkini juhi.

Naredili smo si jušni kapučino z veliko pene 😉