Bučkina juha s peno iz bazilike

Kako obožujem poletje! Zaradi toplega vremena, dolgih dnevov, sonca, vrtnih zabav, piknikov, morja, dopustov… predvsem pa zaradi vsega, kar nam v tem času podarja narava in pridne roke zelenjavarjev, sadjarjev, kmetov in kar je še tovrstnih poklicev.

Vsak dan lahko jemo nove, zdrave, lahke jedi. To pozimi najbolj pogrešam. Čeprav je tudi narava poskrbela za to, da nam pozimi bolj paše jesti močno, nasitno hrano, medtem ko se poleti zlahka zadovoljimo zgolj s solatami in sadjem.

Kljub temu, da je zunaj vroče, paše za kosilo pojesti kakšno zelenjavno juho. Kremne juhice so pri nas (beri pri otrocih) zelo priljubljene, saj je zelenjava zmleta na prafaktorje.

Tale bučkina juha je poletni MUST BE – nadokusna, zdrava, lahka in nežna za želodčke.

Na oljčnem olju sem steklasto popražila šalotko, dodala nekaj sesekljanih strokov česna in na koščke narezane bučke. Te sem popražila toliko, da so dobile lepo zapečeno barvo, nato pa sem jih zalila z zelenjavno osnovo. Lahko pa bi uporabila kar vodo in jo solila. Bučke sem skuhala do mehkega (kar ne traja dolgo) in nato juho pretlačila s paličnim mešalnikom. Dodala sem malo popra, po okusu še dosolila in dodala še malo smetane ter košček masla.

Posebej sem zmiksala 2 pesti sveže bazilike, pest pinjol in žlico oljčnega olja. V to mešanico sem vtepla rahlo stepeno sladko smetano, pri čemer sem dobila rahlo bazilikino peno, ki se je lepo podala k bučkini juhi.

Naredili smo si jušni kapučino z veliko pene 😉

8 komentarjev

 1. Piščanček 23. 7. 2011 at 8:57 - odgovori

  Slastno in definitivno bo na krožniku v naslednjih dneh!

 2. Piščanček 23. 7. 2011 at 19:07 - odgovori

  Seveda da bom poročala! 🙂

  Danes so bili na sporedu polnjeni pečeni paradižniki. Na ju3 čaka vedro stročjega fižola, pa kumarice in paradižnik in … Vsega je toooliko. Tudi buč in bučkic. Edina drobna zadrega pri tvojem receptu je bazilika 😮 Malo mi je nerodno, a plantaža moje zlate stare mame (slika iz prvih dni v juniju: klik) ne premore bazilike, tako da jo moram nafehtat drugje 🙂 🙂 🙂 No problem, saj imam že prakso.

 3. Gourmet forever 23. 7. 2011 at 18:26 - odgovori

  Piščanček, hvala. Poročaj, če ti bo všeč.

 4. Piščanček 24. 7. 2011 at 21:25 - odgovori

  Sej' vrta nimam jaz, pri stari mami se šlepamo 🙂

  Pa da povem še zakaj nimam "baze" (bazilike) 😮
  Stara mama nasadi klasiko od zelenjave (krompir, rumeno in oranžno korenje, peteršilj, raznorazne solate, motovilec, grah, fižol na kolih in 'ta nizki fižol, paradižnik, papriko, peso, zelje… :-)), zdaj je med klasiko tudi že 5 sort buč, rukola, malancani 🙂
  Vse "novitete" je treba prinesti in ne vem kako to, da nisem kupila ne semena ne sadik bazilike 🙁
  Zdaj, ko vemo kdo je Chef Marko 🙂 pa še razlaga, zakaj nimam osnovnih dišavnic sama, doma… Živimo v bloku, stanovanje ima "le" balkonsko ložo. Pred leti, ko sem tarnala, da mi dišavnice ne uspevajo najbolje, sta Katja & Marko rekla, da dišavnice nujno potrebujejo "veter v laseh", sicer le životarijo, napada jih "bolezen", skratka, brez smisla 🙂 Evo, vsak izgovor prav pride in od takrat se več ne trudim z balkonsko baziliko.

 5. Gourmet forever 24. 7. 2011 at 20:51 - odgovori

  Tole je pa carsko, če imaš takšen vrt! Uf, ko bi jaz imela kaj takšnega…

 6. Piščanček 31. 7. 2011 at 20:04 - odgovori

  Slastno! klik

 7. Gourmet forever 5. 8. 2011 at 6:26 - odgovori

  Me veseli!

 8. Lady D 25. 9. 2013 at 12:16 - odgovori

  Tole je pa noro dobra bučkina juhca. Sama pripravljam bučno juho na več načinov, ampak tole z vonjem po baziliki in drobnimi koščki pinjol, je pa zakon.. Najboljš pa je, da za to juhco lahko porabim tudi buče z vrta, ki so "ušle" in so prevelike za uporabo pri nekaterih jedeh..

Napišite komentar

Culinary journey by me