pe%25C4%258Dena+pesa_4.jpg

Prosim, ne se ustrašit! Pesa ni samo tanko narezana solata, vložena v kis in litrske kozarce z etiketo Eta. Pesa je lahko mnogo več. Ali pa vse prej kot to.

Pečena pesa je zakon! Ne zamudite priložnosti, da je ne bi spoznali v tej luči. Že res, da ne boste vedeli, kaj zamujate, ampak vnaprej vam povem, da bi zamudili veliko.

Rdeča pesa je živilo, ki vsebuje številne učinkovine, ki izrazito pozitivno delujejo na naše zdravje. Rdeče barvilo, ki je v pesi, zavira razvoj raka. Skozi čas je rdeča pesa veljala za zdravilo proti vročini, prehladom in slabokrvnosti. Vsebuje učinkovino antocian, ki ustavlja rast rakavih celic.

Barvilo rdeče pese vsebuje veliko železa, ki ima velik pomen za zdravje. Ta obnavlja in aktivira rdeče krvničke ter hemoglobin, ki v celice prinaša kisik in s tem uravnava delovanje celic ter preprečuje njihovo nenadzorovano rast. Rdeča pesa ima v sebi takšno moč, da se ob njenem uživanju napadeno tkivo obnovi v prvotno strukturo. Celo zdravljenje levkemije je z rdečo peso doseglo vidne rezultate.

Za tole potrebujete mlado peso, s koreninicami in cimo, majhno kot žogice za golf. Lahko jo naredite samo, lahko pa skupaj s korenjem.

Peso in korenje sem temeljito oprala – uporabila sem neolupljeno in tudi par centimetrov cime sem pustila (sicer bi tudi sok iztekel iz pese). Potem sem vse skupaj dala v pekač, premazan z oljčnim oljem, solila, poprala, dodala nekaj vejic timijana in 2 sesekljana stroka česna.

pe%25C4%258Dena+pesa_1.jpg

Pekla sem približno 45 minut na 180° C. Vmes sem zelenjavo večkrat rahlo premešala. Ko je bila pečena sem jo rahlo poškropila še z balzamičnim kisom in zopet rahlo premešala.

Nikoli si ne bi mislila, da mi bodo celo pesine koreninice in cime šli v slast bolj kot… marsikaj.

pe%25C4%258Dena+pesa_2.jpg

Poskusite in delite mnenje in presenečenje nad okusi pečene pese tu spodaj.

pe%25C4%258Dena+pesa_3.jpg