Pečena mlada pesa in korenje

pe%25C4%258Dena+pesa_4.jpg

Prosim, ne se ustrašit! Pesa ni samo tanko narezana solata, vložena v kis in litrske kozarce z etiketo Eta. Pesa je lahko mnogo več. Ali pa vse prej kot to.

Pečena pesa je zakon! Ne zamudite priložnosti, da je ne bi spoznali v tej luči. Že res, da ne boste vedeli, kaj zamujate, ampak vnaprej vam povem, da bi zamudili veliko.

Rdeča pesa je živilo, ki vsebuje številne učinkovine, ki izrazito pozitivno delujejo na naše zdravje. Rdeče barvilo, ki je v pesi, zavira razvoj raka. Skozi čas je rdeča pesa veljala za zdravilo proti vročini, prehladom in slabokrvnosti. Vsebuje učinkovino antocian, ki ustavlja rast rakavih celic.

Barvilo rdeče pese vsebuje veliko železa, ki ima velik pomen za zdravje. Ta obnavlja in aktivira rdeče krvničke ter hemoglobin, ki v celice prinaša kisik in s tem uravnava delovanje celic ter preprečuje njihovo nenadzorovano rast. Rdeča pesa ima v sebi takšno moč, da se ob njenem uživanju napadeno tkivo obnovi v prvotno strukturo. Celo zdravljenje levkemije je z rdečo peso doseglo vidne rezultate.

Za tole potrebujete mlado peso, s koreninicami in cimo, majhno kot žogice za golf. Lahko jo naredite samo, lahko pa skupaj s korenjem.

Peso in korenje sem temeljito oprala – uporabila sem neolupljeno in tudi par centimetrov cime sem pustila (sicer bi tudi sok iztekel iz pese). Potem sem vse skupaj dala v pekač, premazan z oljčnim oljem, solila, poprala, dodala nekaj vejic timijana in 2 sesekljana stroka česna.

pe%25C4%258Dena+pesa_1.jpg

Pekla sem približno 45 minut na 180° C. Vmes sem zelenjavo večkrat rahlo premešala. Ko je bila pečena sem jo rahlo poškropila še z balzamičnim kisom in zopet rahlo premešala.

Nikoli si ne bi mislila, da mi bodo celo pesine koreninice in cime šli v slast bolj kot… marsikaj.

pe%25C4%258Dena+pesa_2.jpg

Poskusite in delite mnenje in presenečenje nad okusi pečene pese tu spodaj.

pe%25C4%258Dena+pesa_3.jpg

8 komentarjev

 1. Vanja 25. 6. 2011 at 18:00 - odgovori

  Pesa je pozimi redno na mojem jedilniku. Tole jed ob priliki poizkusim – samo malo mi je škoda take male pesice ruvat. 🙂
  Si že kdaj poskusila solato iz surove pese?!

 2. Anonimni 25. 6. 2011 at 21:04 - odgovori

  Bekaj podobnega je Jaimie kuhal nekaj dni nazaj…
  Izgleda božansko, kot vse ostale jedi 🙂

 3. Tika 26. 6. 2011 at 11:05 - odgovori

  Izgleda slastno in glede na to, da ljubim zelenjavo bolj kot meso, bo tole nalašč zame. Preizkusim ob prvi priliki.

 4. Gourmet forever 26. 6. 2011 at 12:30 - odgovori

  Vanja, solato iz surove pese tudi jem – in to res bolj pozimi. Tudi k tej dodam korenje. Okusna je, pa še zelo zdrava.

  Jamie uporablja veliko gomoljne zelenjave in njegovi recepti so mi všeč. Na katerem programu pa so njegove oddaje zdaj? Jaz sem ga gledala leta nazaj na SLO1.

  Tika, zelenjava je zakon, a ne?

 5. mojca - mka 26. 6. 2011 at 19:59 - odgovori

  Takoj, ko bo godna, probam… Mora bit res slastno.

  Na prvi pogled mi je tvoja uvodna fotografija izgledala, kot da so na njej na hrbet prekucnjeni hroščki in moram povedat, da sem prav debelo pogledala… kaaaaaaaaaaaj? Kaj si je pa tokrat izmislila? :))))

 6. Vanja 26. 6. 2011 at 20:30 - odgovori

  Ja, jaz tudi pozimi, naredim pa jo z jabolkom in korenčkom.

 7. Sandi Vičkovnik 6. 2. 2015 at 15:31 - odgovori

  Tudi sam velikokrat v kuhi uporabim peso. Mimogrede, izgleda božansko.

  Lp, Sandi

 8. Anonimni 12. 9. 2015 at 18:33 - odgovori

  Degustacija danes na eko prazniku me je navdušila, saj sem tudi sicer ljubiteljica pese. Pa sem se odločila in recept kar takoj preverila … no, majčkeno sem ga modificirala: vzela sem eno veliko peso, jo narezala na kocke, enako sem naredila s korenčkom, dodala ingver, koriander v prahu, česen in timijan. In na koncu pokapala z olivcem. Božansko…. Ponovim ob prvi priliki.

Napišite komentar

Culinary journey by me