zajec_bene%25C5%25A1ko_1.jpg

Znano je, da je zajčje meso zelo zdravo. Mnogi prehrambeni strokovnjaki priporočajo uživanje kunčevine v dietni prehrani, pri boleznih srca in ožilja, predvsem pa starejšim ljudem, nosečnicam, otrokom in športnikom. To meso je zaradi manjše količine maščob, holesterola in purinskih snovi izredno primerno za ljudi, ki so nagnjeni k aterosklerozi ali urikozi. Z vidika energijske vrednosti in količine maščobe je sestava kunčjega mesa podobna pustim vrstam mesa, prednost v dietetiki pred drugimi vrstami mesa in tudi v varovalni prehrani pa mu daje manjša vsebnost holesterola in purinskih snovi. Ker meso kunca vsebuje manj vezivnega tkiva ima nekaj več esencialnih aminokislin kot druge vrste mesa. Pomemben sestavni del pa je vitamin B12 in že 100 g tega mesa zadosti trikratno dnevno potrebo odraslega človeka po tem vitaminu.

Pa še domačega dobim večkrat – zahvaljujoč očetu. Potem je meso sploh nekaj posebnega – domača krma, naravne sestavine…

Tale recept je v bistvu Kuharjev – iz Kuharjeva knjige – seveda prilagojen po moje. Priprava po tem receptu se začne že en dan prej ali pa vsaj takoj zjutraj istega dne. Kose mesa razporedim v posodo in jih en dan mariniram.

V posodo dodam nekaj šalotk, narezano rdečo čebulo, 2 stroka česna, narezan korenček, malo pora in strt poper. Prilijem 4 dl suhega belega vina in 1 dl belega suhega vermuta ter dišavni šopek iz timijana, lovorjevega lista, vejice rožmarina, stebelca zelene in nageljnove žbice. Posodo pokrijem in jo dam za 1 dan ali pa vsaj nekaj ur v hladilnik.

Po tem kose mesa poberem in marinade, jih osušim, posolim in popram. V ponvi segrejem 100 g masla in na njem meso z vseh strani popečem. Dodam šalotko in čebulo in še malo popražim. Nato vse te sestavine preložim v pekač, dodam še ostalo zelenjavo iz marinade, pokrijem in pečem na 160 stopinj Celzija kakšnih 40 minut. Med pečenjem meso večkrat prelijem z lastnim sokom od pečenja. Kakšne 10, 15 minut pred koncem pečenja, mesu prilijem še malo marinade, ki jo sproti precedim in pečem še nadaljnjih 15 minut, da se omaka izgotovi. Pred koncem v omako vmešam še košček ohlajenega masla.

zajec_bene%25C5%25A1ko_1.jpg2.jpg