sardele+v+pe%25C4%258Dici_1.jpg

Če imaš možnost dobiti sveže sardele, seveda iz našega Jadranskega morja, potem jih le kupi. SARDELE so v prehrambenem smislu zagotovo zelo zanimive ribe, ki sodijo ob sam bok ribji gospodi. V marsičem pa drago gospodo celo prekašajo. Tako v možnosti raznovrstne in pestre priprave kakor tudi kot zelo zdravo živilo. Kot tudi ostale plave ribe sardele vsebujejo veliko visoko vrednih in lahko prebavljivih beljakovin, vsebujejo veliko in ravno pravo mero vitaminov A, B, D, E in K. So izredno bogate z minerali, kot so kalcij, fosfor, magnezij in selen. Mimogrede, vsebujejo tudi ne malo železa in bakra, celo več kot kovač. Pri sardelah vsekakor ne moremo tudi mimo tega, da izdatno vsebujejo omega 3 nenasičeno maščobno kislino, ki dokazano pomaga pri srčnih obolenjih.

Tele sardele sem najprej očistila, tako da so ostali samo razgrnjeni fileji. Pekač sem namazala z oljčnim oljem, nanj položila sardele in jih solila, poprala, pokapala z limoninim sokom, posula s sesekljano čebulo in česnom, dodala še nekaj posušenih paradižnikov, peteršilja in krhljev limone.

Pekla sem jih v pečici pri 180 stopinjah Celzija 15 minut. Tik pred koncem sem jih potresla še s pinjolami in vse skupaj pekla še 3 minute.

Lahko bi jih pojedla na kile, če bi mi jih kdo pomagal čistiti;-)

sardele+v+pe%25C4%258Dici_2.jpg