Saltimbocca ali telečji zrezki s pršutom in žajbljem

saltimbocca_1.jpg

Dejstvo je, da so nekateri recepti že v štartu zapisani k uspehu. Če je jed sestavljena iz samih dobrih sestavin, mora imeti kuhar zares slab dan, da jed ne uspe. In tako je v primeru svetovno znane, sicer italijanske jedi – Saltimbocce. Saltimbocca sicer v prevodu pomeni “skočiti v usta” – in kako tudi ne ne bi tile okusni zalogajčki skočili tja, kjer se že naslednji trenutek stopijo in pri jedcu povzročijo ekstazne reakcije brbončic, ko z vsakim grižljajem doživljajo vrhunce znova in znova. Ups, malo me je zaneslo, a pisati o nečem tako popolnem, mora vsebovati elemente vživljanja.

Imela sem lep kos telečjega fileja, ki sem ga narezala na zelo tanke zrezke (bolj natančno so bili to prej zrežčiči – a tole se sliši/bere zelo bizarno). Rahlo sem jih solila in poprala, nanje pa položila kos pršuta in list žajblja. Vse skupaj sem spela z zobotrebcem.

saltimbocca_3.jpg

saltimbocca_2.jpg

Na ponvi sem močno segrela maslo in na njem z obeh strani popekla zrezke – najprej na strani s pršutom in žajbljem, potem še na drugi. Ko so bile barve mesa zadovoljivo privlačne, sem vse skupaj zalila s polsuhim belim vinom in pokuhala toliko časa, da je alkohol izparel in je na dnu ostala samo slastna omaka.

Lahko mi verjamete, da so z veseljem skočili v usta.

saltimbocca_4.jpg

2. 5. 2011|kategorije: brez glutena, glavna jed, meso|2 komentarja

2 komentarja

  1. mojca - mka 2. 5. 2011 at 14:16 - odgovori

    verjamem! verjamem! oooo, njams… dobro, da sem sita, sicer ne vem, če ne bi kaj snela z ekrana 🙂

    p.s. oprosti, šele zdaj sem "našla" tvoje vprašanje pod eno izmed objav na svojem blogu… lepo te naprošam, da se oglasiš kar na mail sanam.design@gmail.com, če ti ni odveč… hvala 🙂

  2. NaredilaAna 19. 2. 2013 at 0:17 - odgovori

    Wooooow, kako enostavno in efektno!!! Komaj čakam da zraste žajbelj da preizkusim!

Napišite komentar

Culinary journey by me