Napihnjenci_2.jpg

Za vsakodnevne podvige v kuhinji so tako preproste in hitre rešitve kot je tale prava zakladnica izhodov v sili.

Napihnjenčki ali popovers so ameriška pogruntavščina, ki izhaja iz angleškega Yorkširkega pudinga. V bistvu pa ne gre za nič druga kot neke vrste palačinkasto testo, pečeno v pečici. Glede na to, da naš korenjak obožuje palačinke in glede na to, kako jaz po drugi strani ne prenesem vonja, ki ostaja po hiši ure po tem, ko se je olje ali pač maslo napol žgalo na ponvi, da je pridobilo ravnopravšnjo temperaturo, da je lahko testo takoj ob stiku zakrknilo, je tole zame super noro dobra rešitev.

Naredim podobno testo kot za palačinke: 2 jajci, 135 g moke, 2,25 dl mleka, malo stopljenega masla in sol zamešam v gladko testo – k jajcem in moki seveda najprej dodam malo mleka, da dobim gladko zmes, nato pa počasi dolivam ostanek mleka, da nastane malo gostejša mešanica kot za palačinke.

Model za mafine namastim z maslom in v modelčke vlijem testo tako, da sega do polovice. Zadeva nosi ime Napihnjenčki – torej se napihnejo. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija kakšne pol ure. Zraven lahko ponudite karkoli: sadje, marmelado, nutelo, limono in sladkor…

Če niste za sladko, lahko pripravite tudi slano različico – uporabite jih lahko namesto kruha in si iz njih pripravite fensi sendvič ali pa že v maso vmešate nariban sir (bolje se obnese sir z intenzivnim okusom).

Pa smo vsi zadovoljni.

Napihnjenci_1.jpg