koren%25C4%258Dkova+juha_ingver_1.jpg

Včasih je za boljše počutje dovolj že samo prava barva. Takšna živa, polna življenja in energije. Tale juha je že ena takih, ki ti da energije še na tako turoben dan, ko je okoli vse sivo in suhoparno. Morda ne samo zaradi barve, ampak nekaj tega sigurno doda tudi ingver, ki v telesu spodbudi delovanje vseh celic.

Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Znanstvene raziskave posameznih sestavin ingverja so pokazale, da v resnici pomaga pri slabi prebavi, zgagi, bruhanju in preprečevanju morske bolezni (oziroma nasploh slabosti med potovanjem). Poleg tega ingver stimulira krvni obtok, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptične lastnosti. Skratka, ni da ni. Pojdimo nazaj k juhi.

Na oljčnem olju sem popražila čebulo (rumeno) in česen – brez teh dveh skorajda ni juhe. Dodala sem na koščke narezano korenje – dobre pol kilograma, 1 manjše olupljeno in narezano jabolko ter žličko naribanega ingverja. Če niste vajeni ingverja ali če nimate radi preveč pekočih in ostrih začimb, količino ingverja po občutku zmanjšajte. Se pa pri ingverju splača uporabljati svežega – korenino, kise dobi na oddelkih sadja in zelenjave, saj ni primerjave s posušenim. Vse skupaj sem dušila kakšne 10 minut, nato pa zalila z zelenjavno osnovo, po potrebi še malo dosolila in poprala ter pokuha do mehkega.

Potem sem jo s paličnjakom zmiksala, da je postala fino kremna in energija je udarila iz mene že ob prvi žlici.