%25C4%258Dokoladna+torta+v+oblakih.jpg

Torte mi od nekdaj niso preveč dišale. Ne maram plasti suhega biskvita, ki se prepletajo s smatanastimi maslenimi kremami, ki v naših otroških časih niso niti to bile, saj je bila takrat na pohodu margarina, ki je nekaj časa uspešno zamenjevala maslo. Ne vem sicer zakaj, saj po mojem mnenju margarina s kulinaričnega vidika ni sprejemljiva. Edina izjema so alergije na mleko, ki terjajo svoj davek pri okušanju prave hrane, a tudi to se da popestriti z malce kreativnosti – preverjeno. No pa tudi veganom, ki imajo svoja prepričanja, oprostim, da maslo nadomestijo z rastlinsko margarino. Vse ostalo pa ni razumljivo. Joj, kam sem zašla od torte…

Gremo v akcijo, da bomo lahko čez 10 minut torto že dali v pečico! Torej, najprej prižgem pečico, na 180 stopinj Celzija. 150 g temne čokolade in 100 g temne čokolade s kandirano lupinico pomaranče stopim nad vodno kopeljo. Odstavim in vanjo umešam 125 g masla, da se tudi ta stopi.

Stepem 2 celi jajci in 4 rumenjake s 75 g sladkorja. V drugi posodi stepem 4 beljake s 100 g sladkorja v trd sneg. Rumenjakasti mešanici dodam stopljeno čokolado z maslom in dobro premešam. Na koncu previdno vmešam še sneg. Pekač za torte premažem z maslom in vanj vlijem testo. Pečem 35 minut.

Ko se torta hladi nekoliko upade. V nastalo ohlajeno kotanjo samo še z veliko žlico naložim kupčke puhastih oblakov (stepena sladka smetana), jih morda še malo poprašim s kakavom in to je vse.

No, ne čisto vse. Sedaj pride še najpomembnejše: torta je fantastična, sočna in lahka.