falafel_3.jpg

Ta prigrizek prihaja iz Bližnjega vzhoda, pa je hkrati doma na zahodu. Prodajajo ga na ulicah v vseh velikih velemestih, od New Yorka do Pariza. Nepoznavalca bi lahko morda za trenutek prepričal, da je narejen iz mesa, a v resnici ni v njih nič mesnega. Osnova Falafel je čičerika – prepogosto prezrta stročnica, ki je zelo zdrava. Raste kot stročnica v kratkih rahlo napihnjenih strokih z enim do tremi svetlo rjavimi semeni, ki so zgrbančena, okrogla, malo večja od graha, blede rumene, lahko tudi skoraj rdeče barve. Čičerika čisti prebavila in spodbuja delovanje ledvic. Vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, betakaroten ter veliko folne kisline. Je vir rastlinskih beljakovin.

Zato jo jejte! Na več načinov – tale je le eden od možnih.

Čičeriko sem namakala 24 ur pred uporabo v veliko vode. Naslednji dan sem jo dodobra odcedila, stresla v multipraktik in dodala 2 mladi čebuli, 2 stroka česna, šopek peteršilja, žličko mlete kumine, žličko začimbne mešanice garam masale, žličko kajenskega popra, žličko pecilnega praška – vinskega kamna, sol in mleti poper. Vse skupaj sem temeljito zmlela. Če bi se držala receptov, bi na tej točki izgubila voljo do priprave Falafelov doma, saj v tej sestavi sestavine ne držijo dovolj skupaj, da bi se masa sprijela v čvrsto kroglico. Lovljenje zažganih drobtin po vročem olju ni ravno moj namen ali pa končni cilj, zato masi na tej točki dodam žlico ali dve riževe moke. Verjetno bi lahko uporabila katerokoli, a riževa ne vsebuje glutena, zato poskrbim, da bom lahko tudi jaz okušala to dobroto.

V bistvu je ta žlica riževe moke rešiteljica mojih Falafelov. Zato bom naslednjič, ko mi bodo skušali na ulici prodati to foro, da ne vsebujejo nobene moke, malo bolj raziskovalna in jih bom vprašala, kaj pa uporabijo za vezavo. Ni šans, da ostanejo takole lepo skupaj brez kakršnegakoli dodatka.

To je vse. Zdaj samo še zaromajo v olje, kjer čičerika dobi oreščkasto mesni okus in to je to.

falafel_1.jpg

Zraven se prileže kakšna omaka na jogurtovi bazi, lahko z dodatkom Tahinija (sezamove paste) ali pa samo čilija za popestritev. Ponavadi Falafel postrežejo v lepinji z dodatkom zelenjave in katere od prej naštetih omak, a tudi brez kruha je zadeva fantastična. V vsakem grižljaju je okus Bližnjega vzhoda, zaradi garam masale Indije in na sploh vzhoda, saj pri kajenskem popru nisem bila preveč varčna 😉

falafel_2.jpg

 

Aja, ker sem že ravno 1 dan namakala čičeriko, se,jo namočila malo več in jo ostanek skuhala do mehkega, potem pa iz nje naredila še Humus – namaz iz čičerike in Tahinija – ultra zdrava in okusna malica.