Limetina pita s čokoladno lešnikovim dnom

limetina+pita_1.jpg

Že nekaj dni gledam v hladilniku slab kilogram limet, za katere vem, da jih moram čimprej porabiti. Že nekaj časa pa se spravljam delati limonino ali pa limetino pito, pa se je nekako ne lotim, ker je osnova pite krhko testo, narejeno iz moke, ki pa je ne smem jesti. Kako naj pišem o nečem, česar ne morem poskusiti? Težko.

Zato se vržem v iskanje alternative klasičnemu krhkemu testu za pite. Vzamem 200 g praženih mletih lešnikov in jim dodam 100 g grobo mlete temne čokolade. Vse skupaj prelijem z dvema žlicama stopljenega masla in razporedim ter potlačim po dnu namaščenega pekača za pite. Pečem pri 160 stopinjah Celzija 10 minut. Ta čas pripravim nadev: stisnem sok sedmih limet – 2 dl ga dobim. V posodi za stepanje stepem 6 jajc s 150 g (no, tehtala nisem, priznam – to je tako “na oko”) sladkorja. Dodam 2 sirčka Philadelphia, dobro premešam in dodam še 1 dl smetane ter limetin sok.

limete.jpg

 

Vse skupaj prelijem čez pečeno testo ter pečem še nadaljnih 45 minut. Ker mi je ostalo še nekaj kremice, sem jo vlila v manjše posodice in spekla kot creme brulee.

Rezultat manjše različice je svilnata kremica, polnega kislo sladkega okusa.

limetina+pita_2.jpg

 

Tavelika varianta s čokoladno lešnikovim dnom se je dala lepo odrezati – kot prava pita. Sem pa malo žalostna, da je ta moj pekač tako plitek, da nisem uspela na dno vliti več kreme in je tako spodnja plast celo debelejša kot limetina. Ampak na napakah se učimo – naslednjič bom šparala z lešniki, da bo limetka prišla še bolj izraza. Sicer pa je sladica pregrešno dobra.

limetina+pita_4.jpg

4 komentarji

 1. helena 8. 4. 2011 at 7:34 - odgovori

  Ko berem tvoj blog, se mi cedijo sline. Tole pito bom poskusila pripraviti, ko bom imela popravljeno pečico.
  Vse pohvale za lično in estetsko oblikovan blog, slike so prekrasne.

 2. Gourmet forever 8. 4. 2011 at 7:56 - odgovori

  Helena, hvala. Lepo je slišati/brati, da je tisto, kar delaš z veseljem in ljubeznijo, všečno še komu. Le probaj kakšno stvar, mogoče do takrat, ko porihtaš pečico, še kaj s štedilnika;-)

 3. Maria 11. 4. 2011 at 8:20 - odgovori

  This one looks delicious. But I have no idea of what the ingredients are. More than lime 😉

 4. Gourmet forever 11. 4. 2011 at 11:17 - odgovori

  Hi, Maria. I'm glad you like it. Now you can translate my blog in any language you want.

Napišite komentar

Culinary journey by me