%25C5%25A1pargljeva+juha_2.jpg

Obožujem kremne juhe – tale pa je še malo več kot to. Šparglji so sveti – mogoče zato, ker sezona pri nas traja le dober mesec in ker mi niti na kraj pameti ne pride, da bi kupila kakršnokoli uvoženo različico, ki je prepotovala na tisoče kilometrov. Pravijo, da je šparglje najbolje pojesti še isti dan, ko so se še greli v zemlji (verjetno bi to lahko rekli za vso zelenjavo, ne). Pa kako so zdravi – o tem sem že pisala.

Šparglje sem oprala, odtrgala olesenele dele in slednje dala kuhati, da bom kasneje vodo, v katero bodo tudi ti spustili svoje vitamine in zdravilne učinkovine, uporabila za juho. Kuhane olesenele dele pa bom seveda zavrgla. Sveže dele špargljev sem narezala na manjše, 2 cm konce, vršičke pa sem shranila v drugi posodi. Na oljčnem olju sem popražila en drobno narezan por, mu dodala koščke špargljev in vse skupaj malo popražila. Zalila sem z vodo, v kateri so se kuhali oleseneli deli, po okusu solila in pustila toliko časa, da so se ti skuhali do mehkega.

%25C5%25A1pargljeva+juha_3.jpg

Zdaj sem jih vkremila s paličnjakom, dobljeno kremico malo popoprala, ji dodala 1 dl smetane in shranjene vršičke. Vse skupaj sem še pokuhala kakšne 3 minute in slastna kremna juha je bila nared.

Tudi otrokoma je teknila – kar je zame pomembna potrditev.

%25C5%25A1pargljeva+juha_1.jpg