Chicken+Cezar%2527s_2.jpg

Tole solatko sem prvič jedla pred približno 12 leti, ko sem se potepala na oni strani luže. V trenutku me je očarala in vse do danes je ostala moja zvesta spremljevalka. Z njo sem očarala tudi druge in tako mi sedaj že oni rečejo: ” Kdaj bomo spet imeli Chicken Cesarja?” Tako sem jim tudi tokrat ustregla in pripravila to enkratno, nasitno solato, ki funkcionira povsem kot samostojna jed. Recept sem že takrat dobila od sorodnikov iz Kanade in do danes še nisem naletela na boljšega.

Pri tej solati je ključno, da je vrsta solate, ki jo uporabimo hrustljava – najboljša je Ledenka. Poleg tega je nadvse pomembno, da jo po pranju temeljito osušimo, da se na vsak milimeter hrustljavke prime ta znameniti cesarski dresing, ki to solato naredi tako posebno.

Za dresing potrebujemo: žličko kaper, žličko gorčice, en filet inčuna, 1 strok česna, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico kisa. Najprej vse te sestavine s paličnjakom zmiksamo v gladko zmes. Nato ji dodamo eno vrečko solatne majoneze in še enkrat, a prav na hitro zmiksamo vse skupaj. Nato pa postopoma dodajamo še oljčno olje in ob tem ves čas miksamo. Količino olja lahko dodamo po želji oz. po okusu – če ne želimo preveč majonezastega okusa, ga dodamo nekoliko več, če želimo varčevati pri maščobi, ga dodamo manj. A oljčno olje je konec koncev zdravo in se ne smemo preveč obremenjevati s tem. Pa tudi, če povem po resnici, je bilo v originalnem receptu toliko majoneze in olja, da me je sram povedati. Količine sem prilagodila po svoje in za okus ter zdravstveno ozaveščenost Slovencev. Na koncu dodamo še sol in sveže mlet črni poper.

Dresing prelijemo čez solato, jo dobro premešamo, da se dotakne vsakega listka, potem pa po vrhu naribamo zajetno količino parmezana. Solata je na tej točki že povsem pripravljena, po okusu pa lahko dodajamo še koščke popečenega piščanca, repkov kozic ali popečenih kruhovih kock. Kakor pač komu drago. A drago vam bo v vsakem primeru – to mi lahko verjamete.

Chicken+Cezar%2527s_1.jpg