Green curry

Da obožujem dobro hrano verjetno ni več nobena skrivnost. Da sem pa nora na azijske okuse pa morda še kdo ne ve. Če bi lahko, bi jih okušala vsak dan. Večkrat na dan.

Nekoliko nepripravno je, ker otroka pa nasprotno, niti slišati nočeta o Curryjih, pa riževih rezancih, pa o sushiju… Tako imamo res velikokrat na jedilniku slovenski in azijski meni hkrati. Prvega za mladičke, slednjega pa za naju. Hvala bogu sva oba v tem.

Ko zadiši po hiši po kokosovem mleku, nastane v zraku nekaj tako nežnega, mehkega in sladkastega in vse to skupaj se naseli vate. Kar nekako počasneje začne teči čas. Kot na Tajskem. Ko se takole vživim v tisto okolje, bi lahko že jutri odletela tja, kjer imajo ljudje še možnost živeti. Živeti v tistem pravem pomenu besede. Brez hitenja, brez nervoze, brez pohlepa… S sončkom na obrazu in s sončkom na nebu. To izkušnjo privoščim vsakomur. Res se splača.

Kako hitro lahko človek odplava v svet spominov in sanjarjenja…

Danes sem pripravila Green curry vegetable, ki je bil največkrat na mojem meniju, ko sva bila na Tajskem. Pa tudi v Kambodži. Zares se mu bom predala šele jutri, pri malici in upam, da me bo okus popeljal v daljne kraje kar med službo.

S pomočjo paste za curry je pravzaprav ta kar dober približek tistemu iz Tajske. Seveda je razlika že pri vrsti zelenjave in njenem okusu, a lahko mi verjamete – je dober ponaredek originala.
V vok dam 3 vrečke green curry paste in dodam nekoliko kokosove maščobe – zgornji, strnjeni del kokosovega mleka. Tega vedno kupim v DM-u. Že to, da je biološko pridelan mi veliko pomeni. Malo premešam, nato pa na tem prepražim zelenjavo (korenje, brokoli, kitajsko zelje, bučko, mlado čebulo, čili…). Vse skupaj zalijem s preostankom kokosovega mleka in kuham še kakšnih 5 minut. That’s all folks.
Izi – bizi.

Kolaz-curry

Posebej skuham basmati riž in to je to. Ne da se povedati, kako preprosto je vse skupaj, kaj šele kako je okusno. Boste morali poiskusiti, če ne verjamete.