orescki_3

Tile oreščki so res krasni. Pašejo k vsem: pivu, vinu, kakšni močnejši pijači ali coctailu, pa tudi kar k čaju ali pa soku in vodi. In najbolj prav pridejo takrat, ko ne veš, kaj bi ponudil gostu, ker veš, da jedel itak ne bo, še posebej če pride zvečer, grickanje pa vedno paše.

In danes zvečer je k meni na čvek prišla moja zelo ljuba prijateljica. Ponavadi zvečer ne je, zato je bilo tole nekako izhod v sili, da ne bova sedeli ob prazni mizi.

Oreščke – mešane (indijske, brazilske, lešnike, mandlje, arašide, orehe) sem razprostrla po pekaču in jih za kratek čas dala v pečico. Oreščki v pečici hitro potemnijo, zato je dobro biti blizu in spremljati, kaj se dogaja. Nato sem jih zavila v bombažno krpo in dobro zdrgnila drug ob drugega, da je šla z lešnikov, pa tudi z nekaterih drugih oreškov, tista temna kožica stran. Zaradi boljšega okusa – ni pa nujno.

Posebej sem naredila “preliv”. V kozico sem dala žlico masla in ga stopila. Nato sem mu dodala žličko solnega cveta, žličko Muscavado rjavega sladkorja, pol žličke kajenskega popra in pol žličke rožmarina. Tu se najbolje obnese sveži rožmarin, a če ga nimate, je tudi sušen čisto OK. Vse to sem dobro premešala, da so se sestavine v maslu stopile in razpustile.

V preliv sem umešala vse oreščke in vse skupaj dodobra premešala. In to je to.

orescki_2

Kaj pa vi grizljate ob pijači in dobrem čveku?