Lisi%C4%8Dke%2Bs%2Bpope%C4%8Denim%2Bsirom_03.jpg

 

Letos je sicer ušivo poletje, je pa zato dosti gob. Nedvomno bom bolj pogrešala tisto pravo poletje, ki me pregreje do kosti, kakor bi pogrešala gobe, če jih ne bi bilo toliko. A kaj hočemo – imamo pač letos več gob kot toplega in stabilnega vremena.

Lisičke, posebej tiste najmanjše so mi zelo ljube, le pri čiščenju se vsakič znova sprašujem, ali mi je res treba vsega tega. Vsako gobico posebej namreč prijeti v roke in jo precizno oščetkati, da odpade z nje ves gozd. Pa je! Trud se poplača, ko v ustih eksplodira tisti zemeljski okus aromatičnih gob. Umami – peti okus – tega najdemo tudi v gobah in ravno zato nam tako teknejo.

Popečene lisičke s Halloumi sirom (ali sirom za žar) so še posebej umamične;-)

Lisi%C4%8Dke%2Bs%2Bpope%C4%8Denim%2Bsirom_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • 100 g Halloumi sira (ali žar sira)
  • 150 g svežih lisičk
  • 2 majhni šalotki
  • 3 stroki česna
  • bazilika
  • sol in poper
  • oljčno olje

PRIPRAVA:

Na oljčnem olju sem na hitro posteklenila sesekljano šalotko in ji dodala gobe. Te sem dobro popekla z vseh strani in jim dodala česen. Vse skupaj sem še na hitro popražila, nato pa solila, poprala in potresla s sesekljano baziliko.

Halloumi sir sem popekla na rebrasti žar ponvi in ga servirala poleg gob. Ker je Halloumi precej slan, sem bila pri soljenju gob precej zmerna. Sir za žar, ki ga sicer uporabljamo pri nas, navadno ni tako slan. Halloumi je iz ovčjega in kozjega mleka in ima nekoliko specifičen okus – če vam ovčji in kozji mlečni izdelki niso najbolj po godu vam svetujem, da uporabite kar navaden Olimc ali pa MU sir (osebno imam veliko raje prvega).

 

Lisi%C4%8Dke%2Bs%2Bpope%C4%8Denim%2Bsirom_02.jpg

 

Če poleg postrežemo še, v tem trenutku najbolj aktualno, paradižnikovo solato, imamo hitro in okusno pripravljeno kosilo.