Prava italijanska (počasi kuhana) polenta z jurčki

Polenta+z+jur%C4%8Dki_02.jpg

Pravijo, da se prava italijanska polenta kuha po tri, štiri ure. In jaz obožujem pravo italijansko polento – kremasto, polnega okusa, seveda z dodatkom masla in parmezana. Kljub temu, da je kuhanje dolgotrajno, je dela bore malo, kvečjemu malo mešanja sem in tja, rezultat pa resnično vrhunski.

Polenta+z+jur%C4%8Dki_03.jpg

SESTAVINE:

 • lonček koruznega zdroba
 • 5 lončkov vode (plus voda za dolivanje po potrebi)
 • sol
 • žlica masla
 • kos naribanega parmezana
 • jurčki
 • šalotka
 • česen
 • oljčno olje
 • sol in poper

PRIPRAVA:

V osoljeni krop sem počasi umešala koruzni zdrob, zmanjšala ogenj na minimum – res, kar se da na malo, pokrila posodo in se posvetila domu in družini. Vsake toliko časa – 10, 15 minut sem posodo odkrila, malo pomešala in po potrebi dodala še malo vroče vode. Tako sem ponavljala kratek obisk kuhinje štiri ure. Štiri ja! Sliši se obupno dolgo, a če si na porodniškem dopustu, si to lahko privoščiš;-) Pa tudi če nisi, imaš vikend, če je vreme slabo, pa že skoraj nimaš izgovora;-)

Polento sem zaključila klasično italijansko – z maslom in parmezanom – brez tega ne gre.

Na polenti sem postregla jurčke. Zanje sem na oljčnem olju na hitro postreklenila malo sesekljane šalotke, dodala narezane jurčke, premešala, dodala sesekljan česen, solila in poprala ter vse skupaj na hitro popražila.

Polenta+z+jur%C4%8Dki_01.jpg

Ja, tale objava je za slovo od mojega dobrega leta dopusta – pravljično lepega leta, za katerega mi je žal, da se izteka, a tako pač mora biti. Čas je za nove stvari, tako zame kot za mojega malčka. Še sreča, da me pokonci drži slogan mojega delodajalca. “Vse bo v redu.” Pa še res je;-) Go girl….

14 komentarjev

 1. Ladolcevita Kristina 16. 10. 2013 at 12:29 - odgovori

  To se spomnem k jo je še moja nona (namreč živim 2 min stran od meje z italijo), no uglavnem kuhala jo je v velikem kotlu, ful časa. Samo ona je mela belo polento, meni je bela boljša. Pa jo je potem razdelila med vse. Najboljša je bila še topla z ocvrtim jajcem in dvema rezinama ocvrtega pršuta, noro! 😀

 2. Ladolcevita Kristina 16. 10. 2013 at 12:30 - odgovori

  Aja pa vse lepo ponovno v službi! 😀

 3. NaredilaAna 16. 10. 2013 at 12:51 - odgovori

  Oooo waaaaaaaaaw !! Štiri ure je pa rekord 😀 moj je ena ura! A ti je ratalo ostat neopečena? Jaz sem tako nora na polento, da jo že med kuhanjem pol pojem in seveda sledijo opekline v ustih :S

  Srečno spet v službi!!!!

 4. nina 16. 10. 2013 at 12:59 - odgovori

  Mmmm, super,se mi cedijo sline. Uspešen pričetek dela:)

 5. Avena 16. 10. 2013 at 16:58 - odgovori

  Obožujem poletno v vseh oblikah. Ampak priznan, da največkrat kuhan ta hitre variante. Si me spodbudila, da si bom vzela čas za to dobroto. Pa čim manj stresa v novem obdobju ti želim!

 6. TinaF 16. 10. 2013 at 17:06 - odgovori

  Njammii…same dobrote na tvojem blogu! Naj ti bo lepo še naprej;)

 7. Brnistra 16. 10. 2013 at 20:20 - odgovori

  To tudi mene spomne na mojo nono, najraje sem pojedla skorjo, ki se je naredila okrog v loncu. mmmm, lepi topli spomini.

  p.s.: mi2 sva pa morale zelo blizu ena druge roditi. Namreč, pri nas je enako…porodniška se je iztekla, tamala pa vsak čas v vrtec… Novim avanturam naproti

 8. Biba 16. 10. 2013 at 20:42 - odgovori

  Uuuu, vse bo v redu. Torej lahko kmalu pričakujem kak recept tudi v Obzorniku 😉

 9. Vladuška 17. 10. 2013 at 6:59 - odgovori

  Polento imam rada in resnicno me zanima kaksen okus ima taksna prava. Jaz ti zelim vse dobro pri novem zacetku.

 10. Take polente še nisem nikdar jedla. Sicer polento obožujem, ampak mislim, da bi bila tale prava eksplozija navdušenja. Morda pa si res kdaj vzamem čas. Vem, kako težko se je spet spravit v službo. Pa kako hitro se potem navadiš, kajne. Drži se, vse lepo želim tebi in vsej družini.

 11. DB 17. 10. 2013 at 12:42 - odgovori

  Čeprav preživim v kuhinji dober del svojega dneva, pa še nisem kuhal polente 4 ure. Najbrž me preveč tepe : hitro in učinkovito. Verjetno pa si bom vzel čas in enkrat probal 4 urno kuho, saj če je treba samo malo mešat, že ne bo problema. Odlično izgleda.

 12. Vida Bombek 18. 10. 2013 at 18:24 - odgovori

  Sem se že večkrat pripravljala, da bi skuhala pravo polento, pa me vedno prestraši tisto vretje in mali vulkanski izbruhi. Vse dobro spet v službi. Tudi sama sem lani ob približno istem času ponovno spet šla v službo po enem letu. Ta tretja porodniška je bila tudi pri meni najlepša.

 13. Anonimni 22. 10. 2013 at 10:43 - odgovori

  Polento sem včeraj skuhala po receptu, ki si nam ga predstavila, kuhala sem 4 ure. Polenta je bila res odlična. Do sedaj sem pripravljala instant polente, ki so bile gotove v parih minutah. Res pa je, da sem pri tem totalno zasmodila posodo. Na njej se je naredila plast trde polente, ki sicer ni vplivala na okus polente, je pa uničila posodo :-(( Kuhala sem na stopnji 3, zato me zanima, kje sem ga polomila, da se je tako prismodilo. Še to kuhala sem v emotovi črni posodici.
  Tudi jaz imam 3 otročke in ko stvari "zalaufajo" je čisto ok:-))
  Lepo bodi
  Manja

 14. Gourmet forever 22. 10. 2013 at 15:01 - odgovori

  Manja, žal nimam izkušenj z Emo posodami, si pa mislim, da če je bila to tista črna, eterna posoda, se to skoraj ne bi smelo zgoditi, razen če bi morala kuhati še na manj. A zanič zagotovo ni, daj gor malo vode in spet kuhat, da odstopi zažgani del.

Napišite komentar

Culinary journey by me