domac-malinovec-f

Tale domači malinovec je najboljši sok, kar ga je. Vsaj zame. Tudi če sicer ne pijem sokov, si tegale od časa do časa privoščim z največjim veseljem. Malinova aroma je namreč tako pristna, da se pred njim skrijejo vsi kao 100 % sokovi. Če ga zmešate z mrzlo vodo ali pa postrežete z ledom, pa je to najboljša možna osvežilna pijača za te pasje dneve, ki jim ni videti konca.

Recept zanj sem dobila od moje ome, ki po enakem kopitu naredi še borovničevega ali pa grozdnega. Slednji je tudi nepozabno okusen.

Malinov+sok_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • 3 l malin
  • 2 l prekuhane in ohlajene vode
  • 40 g citronske ali vinske kisline
  • cca. 3 kg sladkorja

PRIPRAVA:

Maline sem dobro očistila in oprala. Z mečkalcem za pire sem jih zmečkala, čeznje nalila prekuhano in ohlajeno vodo ter umešala citronsko kislino. Lahko bi uporabila tudi vinsko, a ta se težje dobi – lahko pa povprašate zanjo v vaši lekarni. Vse skupaj sem pustila stati na hladnem 24 ur.

Malinovo zmes sem precedila – najprej skozi večje cedilo, na koncu še skozi bombažno pleničko (lahko pa uporabite tudi večjo gazo).

Na vsak liter dobljenega, precejenega soka, sem umešala 1,1 kg sladkorja. Mešala sem toliko časa, da se je sladkor povsem stopil. Sok sem pustila nekaj časa stati v posodi, saj so se na vrhu še delale pene, ki sem jih skrbno pobirala z vrha (prelite čez vanilijev sladoled so super fantastična sladica).

Ko se je sok povsem umiril, sem ga pretočila v steklenice – a zelo počasi, saj se je pri pretakanju še vedno dvigoval in penil kot kakšna penina.

 

Mmmm, kako je dober. Si grem kar takoj pripraviti kozarec ohlajene dobrote.

Malinov+sok_02.jpg

Kaj pa vam paše in vas ohladi v teh pasjih dneh?